Találtak ürügyet a melegfelvonulás ellen Szentpétervár vezetői

Fotó: Szentpétervár, Orosz Múzeum - Borisz Kusztodjev: Őszi ünnep / Szentpétervár, Orosz Múzeum - Borisz Kusztodjev: Őszi ünnep

-

Betiltották a Szentpéterváron vasárnapra tervezett melegfelvonulást a helyi hatóságok - közölték orosz melegjogi aktivisták hétfőn.


Oroszországban, ahol a homoszexualitást 1993-ig bűncselekménynek, 1999-ig pedig mentális betegségnek minősítették, rendszeresen betiltják a melegfelvonulásokat, és gyakoriak a homofób megnyilvánulások. 2015-ben épp Szentpéterváron távolodtak el Európától.

„A hatóságok a homoszexuális propagandát tiltó (a kiskorúak védelmére hivatkozva hozott) törvényt használták ürügyként, amelyet (az indoklás szerint) ez a tüntetés megsérthet" – tudatta közleményében a GayRussia nevű civil szervezet.

A szervezők először július 25-re próbálták meg bejelenteni a felvonulást, de a városi hatóságok "többé-kevésbé hasonló indoklással" akkor is elutasították a kérelmüket.


Az orosz törvényhozás 2013-ban fogadta el azt a jogszabályt, amely pénzbüntetéssel vagy börtönnel sújtja a kiskorúak jelenlétében folytatott homoszexuális propagandát. A törvény - elsősorban a nyugati országokban - heves bírálatokat váltott ki.

A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet decemberben bírálta, hogy Oroszországban egyre gyakoribb a homoszexuálisok ellen elkövetett, a hatóságok által eltűrt, sőt "bátorított" erőszak.