Találtak a padláson egy képet, melyet lehet, hogy Caravaggio festett

-


A francia kulturális minisztérium megtiltotta, hogy a szakértői vizsgálatok előtt elhagyja Franciaország területét az a Caravaggiónak tulajdonított olajfestmény, amelyre egy dél-franciaországi ház padlásán bukkantak két éve.

A Judit és Holofernész című festmény 1600–1610 között készült, „a közelmúltban fedezték fel újra, nagy művészi értéke van, és Caravaggio eltűnt festményeként lehet azonosítani” – közölte a minisztérium. Erről azonban a szakértői vélemények megoszlanak.

A festményre egy Toulouse környéki házban bukkantak 2014 áprilisában. A festményről eddig úgy tudták, hogy Louis Finson, Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő alkotása. A festmény a bibliai Juditot ábrázolja, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt.

A Le Quotidien de L'Art szerint Mina Gregori Caravaggio-szakértő úgy véli, hogy a megtalált kép nem eredeti Caravaggio. A festményt a Louvre művészettörténészei fogják megvizsgálni. Ha valóban Caravaggio festménye, a kép értékét mintegy 100 millió euróra becsülik.

Caravaggio amúgy festett a témában képet, ez lent látható, címe: Judit lefejezi Holofernészt.