Talált nokiás doboz: a kirúgott finneket két évig eltartja az állam

Fotó: MTI/MTVA / Krizsán Csaba / MTI/MTVA / Krizsán Csaba

-

Havi 250 ezer forintnak megfelelő összeget fizethet két évig a finn kormány kétezer kirúgott nokiásnak, hátha így rá tudja venni őket, hogy munkát keressenek.


Az állástalan mérnököknek ugyanis eszük ágában sincs elmenni a kis helyi cégekhez, hiszen a segélyből is jól meg tudnak élni. Ha a kísérlet beválik, minden finnek jár majd az ingyenpénz – írja az mno.

Nemcsak Magyarországon jár kéz a kézben a munkanélküliség és a munkaerőhiány. Nálunk a keresett szakembereknek van állásuk, a munkanélkülieknek pedig nincs képesítésük. Finnországban más okokra vezethető vissza, hogy a cégek nem találnak embert. Ott a bőkezű szociális rendszer miatt gyakran nem éri meg elvállalni a felkínált állásokat.


Magyar–finn meccs: nem kell mindig rohanni


A finn kormány nemrégiben úgy döntött, érdekes gazdasági kísérletbe kezd, hogy visszaterelje a mérnököket a munkaerőpiacra. Kétezer volt nokiásnak kínál ingyenjövedelmet két évig. Ezt a pénzt a kísérlet résztvevői akkor is megkapják, ha újra munkába állnak.

A feltétel nélküli alapjövedelem egyébként nem új gondolat, már Angliában is felmerült a 18. század végén. De a feltétel nélküli alapjövedelem hatásait nem csak a finnek szeretnék feltárni. A hollandiai Utrecht egyetemén és a kaliforniai Oaklandben és Indiában is zajlanak kísérletek. Az Egyesült Államokban például száz családnak biztosítanak havi ezer és kétezer dollár közötti összeget. Svájcban népszavazást is tartottak a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről, ám ott a pénzosztás ellenzői győztek.