Találkozott a francia fociválogatottal a hős biztonsági őr

Forrás: twitter.com/vines foot

-

A clairefontaine-i edzőtáborban meglátogatta a csapatot az a biztonsági ember, aki november 13-án megakadályozta egy terrorista bejutását a párizsi Stade de France-ba.


„Ön több mint egy hős” – mondta Salim Tooraballynak az együttes játékosa, Blaise Matuidi. A találkozót a L'Equipe című sportlap szervezte.


A novemberi francia–német barátságos mérkőzés előtt Toorabally az aréna L jelű bejáratánál ellenőrizte a jegyeket. Egy feltételezett elkövető 40 perccel a meccs kezdete előtt itt akart belépő nélkül bejutni a stadionba, de a 42 éves biztonsági őr – aki mauritiusi bevándorló – megakadályozta ebben.Toorabally azt mesélte, hogy a terrorista ezt követően tíz percig figyelte, hogyan zajlik a motozás, hogy majd egy másik bejáratnál újra próbálkozhasson. Ő azonban értesítette egyik kollégáját.

„Amikor látta, hogy a munkatársammal beszélek, eltűnt a tömegben” – mondta Toorabally a L'Equipe-nek. Arra a kérdésre, hogy a figyelmeztetése nélkül a férfi bejuthatott volna-e a stadionba, Toorabally a következőket válaszolta:

„Ezt gyakran megkérdezik tőlem. Szerintem 50-50 százalék. Kinyithatta volna a kabátját, hogy a biztonsági ember csak a testét motozza meg, majd újra összecsukhatta, s besétálhatott volna” – mondta arra utalva, hogy az elkövető a kabátjába rejthette volna a robbanószerkezetet.

November 13-a estéjén három bomba is robbant a Stade de France környékén. A párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja, a múlt pénteken őrizetbe vett Salah Abdeslam azt állította brüsszeli kihallgatásán, hogy a támadások estéjén fel akarta robbantani magát a nemzeti stadionnál, de az utolsó pillanatban visszakozott.A támadássorozatot – amelyben 130 ember meghalt, 351 megsebesült – az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport vállalta.

A június–júliusban Európa-bajnoki házigazda francia válogatott jövő kedden első alkalommal játszik majd hazai környezetben a terrorakció óta, vendége az orosz csapat lesz. Salim Toorabally ismét szolgálatban lesz a találkozón.

„Ott leszek a Stade de France-ban, de most nem a bejáratnál, hanem az egyik tárgyalóban. Az átélt trauma után még nem akarok visszatérni a bejáratokhoz” – mondta.