Takács egy levegővel ment tovább, Cseh és Hosszú hátát nézték

-

Takács Krisztián, Cseh László és Hosszú Katinka is középdöntőbe jutott a kazanyi vizes vébén. Takács egy levegővel leúszta az 50 gyorsot, Cseh az utolsó négy tempónál nem vett levegőt. Cseh és Hosszú a legjobb idővel jutott középdöntőbe.


Hat magyar is úszott a vizes vb péntek délelőtti előfutamaiban. Takács Krisztián magabiztosan jutott középdöntőbe 50 gyorson: a futamában 22.21 másodperccel harmadik lett, összesítésben pedig a nyolcadik.

„Sikerült egy levegővel leúszni, ahogy elterveztem – nyilatkozta az úszó szövetségnek. - Az időre is valami hasonlót gondoltam. A rajt átlagos volt, mint nálam általában, a fal viszont egész jól jött ki, és az nagyon megnyugtató, hogy nyolcadikként mentem tovább, ez lelkileg jót tesz, maradjon így délután is. Akkor persze több kell, a miénk mindig az első szám reggel, érződött, hogy nem ébredt fel még igazán mindenki, délután begyorsulunk, tőlem is több kell.”

Ugyanebben a számban a Cook-szigeteki Temaruata Strickland rövid vb-szereplést produkált, a videón a legalsó, kilences pályán látható:Szilágyi Liliána még ennyi időt sem töltött a vízben, miután rosszulléte miatt visszalépett az 50 pillangótól, Cseh László viszont az 50 pillangó bronz- és a 200 pillangó aranyérme után nekivágott a 100 méternek is a talán legnehezebb úszásnemben.

Cseh ismét nagyot úszott, 50.91-es országos csúccsal, a legjobb idővel jutott tovább a középdöntőbe. A 29 éves versenyző - aki 50 méteren bronz-, 200-on pedig aranyérmet nyert - több mint fél másodpercet faragott a két évvel ezelőtti római vébén felállított 51.45 másodperces idejéből.„100 pillangón nem igazán lehet taktikázni, de azért a második ötvenet kicsit erősebben meghajtottam” - nyilatkozta Cseh, aki az utolsó négy tempóban nem vett levegőt, mert „ezúttal nem úgy jött ki a fal”.

Cseh állítja, ahogyan a 200 méter előfutamai után, most sem érzi magát fáradtnak, ami biztató.

Szintén a legjobb idővel jutott tovább női 200 háton Hosszú Katinka (2:07.17), míg Burián Katalin ugyanott a 24. helyen zárt (2:12.96).Hosszúnak kimondott célja, hogy ebben a számban megdöntse Egerszegi Krisztina 24 éve fennálló 2:06.62-es országos csúcsát, de elismeri: „ha sikerül is, ez mindig nagy idő marad”. A bajai versenyző úgy érzi, könnyedén úszott, ami jó jel, bár szeretett volna 2:07-en belülre kerülni.

Az 1500 gyorson bravúros bronzérmet szerző – az országos csúcson akkor 15 másodpercet javító – Kapás Boglárka 800 gyorson negyedik lett a futamában, a 8:26.96-os idővel még éppen befért a döntőbe. „Azt nem mondom, hogy megijedtem, de kicsit jobb idő kellett a döntőhöz, mint számoltuk előtte – mondta Kapás a szövetségnek. - Szerencsére, a német lány nagyon megindult a végén, így én is jobban hajráztam, és kiderült, ez kellett a fináléhoz. Most persze el kell gondolkodnom, hogy a fő számomban csak nyolcadikként jutottam be, de holnapig még van idő rendbe tenni a dolgokat.”

Délután Gyurta Dániel a 200 mell döntőjében szerepel. A kérdés, sikerül-e harmadszor is aranyérmet nyernie ebben a számban, amelyben olimpiai bajnok is. Gyurta döntője 17.55-kor kezdődik.