Tajvan szerint rakétái elérnék a kínai területeket

Fotó: XINHUA / Wei Peiquan

-

Az el nem ismert államként működő terület növelné védelmi kiadásait.


Tajvan először jelentette be, hogy hadserege képes lenne rakétacsapást mérni Kína területére. Feng Si-kuan védelmi miniszter legújabb jelentését mutatta be a parlamentben, majd igennel válaszolt a képviselői kérdésre, hogy Tajvan képes-e rakétákkal elérni Kína szárazföldi területét. Ez volt az első alkalom, hogy a miniszter megerősítette a tajvani csapásmérési képesség létezését.

A tajvani hadsereg rakétáinak hatótávolsága meghaladja az 1500 kilométert. A védelmi miniszter jelentésében az áll, hogy támadás esetén Tajvan képes


csapást mérni ellenségének támaszpontjaira, képes felvenni a harcot a tengeren, képes a támadókat megsemmisíteni a Tajvanhoz közeli vizeken, illetve a tajvani partokon”.

Tajvan szerint Kína több mint 1500, a sziget ellen irányuló rakétával rendelkezik. A tajvani hadseregben nagyjából 200 ezer katona szolgál, míg Kína mintegy 2,3 millió fős haderővel bír. A miniszter szerint a kiadásokat 2018-ban a GDP 3 százalékára fogják növelni az idei év 2 százalékával szemben.


Nem mondják el

A tajvani védelmi minisztérium korábban már jelezte, hogy robotrepülőgépeket állítottak elő, de eddig soha nem hozták nyilvánosságra azok hatótávolságát.

Kína Tajvant saját területe részének tekinti, és nem kizárt, hogy erővel akarná visszafoglalni. A szigetnek 1949 óta saját politikai irányítása van. Többéves enyhülés után tavaly ismét fagyossá vált a Kína és Tajvan közötti viszony, mert Caj Jing-ven lett az új tajvani elnök. Győzelme után Peking megszakított minden hivatalos kommunikációt Tajvannal.