Tagnak hívta Montenegrót a NATO, az oroszok máris berágtak

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Moszkva minden Podgoricával közös programot felfüggeszt. A NATO-főtitkár összehívta a NATO-orosz tanácsot.


Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) szerdán hivatalosan meghívta Montenegrót, hogy csatlakozzon hozzá 29. teljes jogú tagországként. A döntés a tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén született meg.

Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár gratulált Montenegrónak:


Ez egy csodálatos szövetség kezdete

- tette hozzá. Stoltenberg elmondta, hogy a döntéssel megkezdődhetnek a tárgyalások az egykori jugoszláv tagköztársaság belépéséről.


"Ez csak az út kezdete. Montenegrónak folytatnia kell az intenzív reformokat, például a korrupció elleni harc terén, továbbá meg kell erősítenie a NATO-csatlakozás folyamatának társadalmi támogatottságát" - fogalmazott a főtitkár.


Máris itt az orosz válasz

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő válaszlépéseket is kilátásba helyezett, bár nem mondta meg, miről lehet szó. Viktor Ozerov, az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács védelmi és biztonsági bizottságának az elnöke viszont közölte, Oroszország leállítja a Montenegróval folytatott együttműködési programokat, köztük a katonaiakat is, minthogy a balkáni ország csatlakozik a NATO-hoz. Konsztantyin Koszacsov, a felsőház külügyi bizottságának elnöke pedig azt mondta, hogy Európa kollektív biztonsága szempontjából visszalépést jelent Montenegró csatlakozása a NATO-hoz. Szerinte a belépésről magában Montenegróban sincs konszenzus, a döntést "ráerőszakolta" a lakosságra a podgoricai hatalom.

Közben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben bejelentette: a NATO úgy döntött, hogy újra összehívja a NATO-orosz tanácsot.


Oroszország korábban már többször óva intette a NATO-t ettől a lépéstől, mondván, az veszélyezteti a stabilitást a Balkánon.

A hidegháború vége óta a NATO Egyesült Államok vezette katonai tömbje Oroszország tiltakozása ellenére 12 új taggal bővült, elsősorban a közép- és kelet-európai volt szocialista országok csatlakozásával. A szövetséghez legutóbb, 2009-ben Horvátország és Albánia csatlakozott.

Macedónia, Ukrajna és Grúzia szeretne NATO-taggá válni, de mindeddig nem kaptak meghívást a szövetségbe. A NATO Szerbiának, Montenegrónak és Bosznia és Hercegovinának békepartnerséget ajánlott 2007-ben.


A NATO európai terjeszkedése

Forrás: Wikipédia