Tagadják az oroszok, hogy agresszívek voltak az amerikai kémgéppel

Fotó: RIA Novosti / Vladimir Astapkovich

-

Az oroszok úgy érzik, hogy egy picit sem viselkedtek agresszíven, csak felszálltak jól megnézni az amerikai kémgépet.


Az amerikai RC–135U kémrepülőgépnek a Balti-tenger feletti befogásakor az orosz Szu–27-es harci gép nem közelítette meg veszélyesen a másik járművet, hanem annak azonosító körülrepülését hajtotta végre – jelentette ki vasárnap Moszkvában Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.


Danny Hernandez, a NATO európai parancsnokságának szóvivője korábban úgy írta le az esetet, hogy a Szu–27-es nehéz elfogó vadászrepülőgép „szabálytalan és agresszív” manővert hajtott végre, mindössze 15 méterre megközelítve az RC–135-ös felderítő katonai repülőgépet. Orsót végrehajtva először az amerikai gép bal oldalán repült, majd fölé emelkedett, utána pedig jobb felől kísérte a levegőben.

A tizenöt méteres közelséget a lenti, egy korábbi NATO-hadgyakorlaton készült felvétel segíthet elképzelni.Konasenkov szerint az orosz légvédelem április 14-én egy azonosítatlan légi célpontot vett észre a Balti-tenger légterében, amely nagy sebességgel közeledett az orosz határ felé. A szóvivő elmondta, hogy az orosz balti flotta légiereje az azonosítás céljából a levegőbe emelt egy Szu–27-es vadászgépet, amely a körberepülést végrehajtva megállapította, hogy az amerikai légierő egyik RC–135U típusú felderítő gépéről van szó. Az elfogás után az RC–135U irányt változtatott, és az orosz határral ellentétes irányba repült tovább. A tábornok hangoztatta, hogy az orosz harci gép a nemzetközi szabályoknak megfelelően járt el, és semmilyen rendkívüli esemény nem történt – mondta Konasenkov.


Miközben az amerikai felderítő repülőgép lágyan és agresszivitástól mentesen kémkedett a Baltikum felett, mellette egy orosz Szu–27-es »veszélyes műveleteket« hajtott végre. Az Egyesült Államokban fel vannak háborodva.

Az elmúlt fél évben megszaporodtak az orosz légierő által elkövetett incidensek. A hét elején Szu–24-esek repültek közel a Donald Cook amerikai rombolóhoz a Balti-tengeren. Korábban Anglia partjai mellett talált csatangoló orosz bombázókat a RAF. Az Északi-tenger felett az elmúlt évben legalább hét ilyen találkozó volt, és 2016 májusában is fel kellett már szállniuk a brit Tornado vadászgépeknek.