Tagadja a plágiumvádat a német védelmi miniszter

-

Ursula von der Leyen néhány éven belül már a harmadik német miniszter, aki plagizálás gyanújába keveredik.


Ursula von der Leyen, Németország első női védelmi miniszterének 1990-es disszertációjának 62 oldalából 27-en talált "plágium elemeket" a VroniPlag Wiki plagizálást kutató, közösségi portál.

A politikus azt állítja, megkérte hajdani egyetemét, hogy ellenőrizzék a disszertációt, miután értesült a plágiumvádról. Ez még augusztusban történt, nyilatkozta a Westfalenpostnak.

Von der Leyen 1987-ben végzett orvosként és 1991-ben lett szakorvos Hannoverben. Mielőtt politikai pályára lépett, nőgyógyászként dolgozott. Már Angela Merkel 2005-ös kormányában is miniszteri posztot kapott - akkor családügyi miniszter volt -, 2013 óta pedig védelmi miniszter.

Merkel már két minisztert veszített el plágiumvád miatt. 2011-ben Karl-Theodor zu Guttenberg, az akkori védelmi miniszter mondott le, miután kiderült, hogy doktorijának nagy része nem a saját munkája. 2013-ban pedig az oktatási miniszter, Annette Schavan kényszerült lemondani, miután hajdani egyeteme visszavonta a diplomáját.

Nem csak konzervatív politikusokat ért el plágiumbotrány az utóbbi években Németországban: a liberális FDP politikusának, Silvana Koch-Mehrin le kellett mondania négy évvel ezelőtt az európai parlamenti alelnökségről, miután kiderült, hogy doktorijában nem tüntette fel megfelelően a felhasznált forrásokat.