Tagad az NSU német neonáci terrorista sejt ügyének fővádlottja

Fotó: MTI/EPA/DPA / MARC MÜLLER

-

Beate Zschäpe csak erkölcsi értelemben tartja magát felelősnek tíz ember meggyilkolásában.


Tagadta a terhére rótt vádakat a müncheni tartományi bíróságon szerdán Beate Zschäpe, a tíz gyilkosságért és két robbantásos merényletért felelősnek tartott a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű német neonáci terrorista sejt ügyének fővádlottja.

Beate Zschäpe a 2013 májusában kezdődött perben eddig egyszer sem nyilatkozott meg, nemrég viszont új védőügyvéddel kezdett együttműködést és új stratégiát választott, így a per 249. tárgyalási napján részletes vallomást tett.

Védője által felolvasott vallomásában tagadta, hogy részt vett a Nemzetiszocialista Illegalitásnak (NSU) tulajdonított gyilkosságok és merényletek előkészítésében és elkövetésében, és tagadta azt is, hogy tagja volt a terrorista szervezetnek. Azt mondta, hogy nem is létezett ilyen nevű szervezet.

Vallomása politikusok és az NSU áldozatainak körében hitetlenkedést váltott ki és megütközést keltett. Többen úgy vélekedtek, hogy Beate Zschäpe halott társaira próbálja hárítani a felelősséget és az "NSU 11. áldozataként" igyekszik bemutatni magát.

A vádlott vallomásában a jogi felelősséget ugyan elhárította, de kiemelte, hogy erkölcsi értelemben felelősség terheli, amiért nem tudta megakadályozni a bűncselekményeket, és ezért bocsánatot kér az áldozatoktól, illetve az elhunyt áldozatok hozzátartozóitól.

Állítása szerint csupán belesodródott az ügybe, akarata ellenére, annak révén, hogy ő bérelte a Türingia tartománybeli Jénában azt a garázst, amelyben társai a tudta nélkül robbanószert tároltak, és bujkálni kezdett velük, hogy elkerülje a börtönt, miután a rendőrség 1998-ban felfedezte a garázsban kialakított pokolgépgyártó műhelyt és körözést adott ki az esettel összefüggésbe hozott valamennyi személy ellen, köztük ellene és két társa ellen.

A 40 éves nő elmondta, hogy társai - Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt - rendre utólag tájékoztatták őt a gyilkosságokról és merényletekről. Vallomása szerint a bűncselekmények mindig megrázták, de nem volt ereje szakítani társaival, mert azzal fenyegették, hogy öngyilkosságot követnek el, ha elhagyja őket.

Az NSU a vádirat szerint 2000 és 2007 között az ország különböző településein meggyilkolt nyolc török és egy görög bevándorlót, valamint egy rendőrt, és Kölnben végrehajtott két robbantásos merényletet, amelyben összesen 23 ember megsebesült. A csoport bankrablásokból tartotta fenn magát. Ezekkel kapcsolatban Beate Zschäpe azt mondta, hogy tudott a bankrablásokról, de csak felületesen értesült róluk, mert a részletekbe nem avatták be társai.

Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt 2011 novemberében egy bankrablás után meghalt, a hivatalos adatok szerint öngyilkosságot követtek el, Beate Zschäpe pedig ezután felrobbantotta a csoport rejtekhelyét és feladta magát.