Tagad a dél-koreai korrupciós botrány egyik kulcsfigurája

Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP / ED JONES/POOL

-

A vád szerint a hatalmától ideiglenesen megfosztott elnök barátnője volt az értelmi szerző.


Mindent tagadott perének első bírósági tárgyalásán a korrupciós botrányba keveredett dél-koreai elnök barátnője és bizalmasa.

A Pak Gun Hje államfővel 40 éve baráti kapcsolatban lévő Csoj Szun Szil a vád szerint beleszólt kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, miközben semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett jelentős összegeket szerzett meg dél-koreai nagyvállalatoktól, a pénzek aztán az általa felügyelt alapítványokhoz kerültek, és azokból fedezték az államfő egyes politikai kezdeményezéseit. Az ügyészek szerint Csoj Szun Szil ötlete volt a nagyvállalatok megzsarolása, az elnök csak belement ezekbe.

A perben az ügyészek tettestársként jelölték meg az elnököt, de ellene egyelőre nem lehet eljárást indítani. A parlament megszavazta a leváltására irányuló eljárás megindítását, de ezt az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia. Utóbbi testületnek erre 180 napja van. Pak Gun Hje államfői teendőit ügyvezető jelleggel Hvang Kjo An kormányfő vette át.

A csalással, zsarolással és hatalommal való visszaéléssel vádolt Csoj Szun Szil október vége óta most először jelent meg a nyilvánosság előtt. Parlamenti vizsgálóbizottság elé nem volt hajlandó állni, és a dél-koreai jogrend szerint választhatott, hogy esküdtszék vagy egy bírói tanács elé áll, ő az utóbbit választotta.