Tabut döntött egy orosz műsorvezető

Fotó: NurPhoto / Narayan Maharjan

-

Pavel Lobkov élő adásban jelentette be, hogy HIV-fertőzött.


Oroszországban nehéz elképzelni, hogy egy híresség úgy álljon a nyilvánosság elé, mint az Egyesült Államokban Charlie Sheen tette, és elmondja, hogy HIV-fertőzött. Az egyik orosz műsorvezető, Pavel Lobkov viszont pont így cselekedett: élő adásban beszélt a betegségéről.

Lobkov bejelentésének különös jelentősége van, Oroszországban ugyanis sok a HIV-fertőzött, de a legtöbben úgy tesznek, mintha a vírus nem is létezne. A megelőzés nem téma az iskolákban, a sajtó sem foglalkozik sokat a témával, és a társadalmi hirdetésekben sem jelenik meg. A Guardian szerint még az egészségügyi szakemberek is kerülik a kérdést.

Pavel Lobkov azt reméli, hogy a betegsége felvállalásával segíthet a HIV-vírussal szembeni társadalmi fóbiák leküzdésében. A műsorvezetőt 2003-van diagnosztizálták, rögtön utána az orvosa nem volt hajlandó kezelni, arra hivatkozva, hogy a biztosítása ezt nem fedezi. Egy évébe telt, amíg talált egy olyan fogorvost, aki hajlandó volt ellátni.

Oroszország egyike azon kevés országoknak, ahol gyorsan nő a HIV-fertőzöttek száma. Az adatok szerint idén november 1-jéig csaknem egymillió embert regisztráltak hivatalosan HIV-fertőzéssel, a számuk 12 százalékkal nőtt 2015-ben.