Táblagépekhez értő kéményseprőket toboroz a katasztrófavédelem

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Tizenöt megyében keres kéményseprőket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Elvárás, hogy a jelentkező tudja kezelni a tableteket.


Az OKF Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyei munkára keres kéményseprő szakembereket és -mestereket. Az állás teljes munkaidősnek számít, illetményre és juttatásokra a munka törvénykönyvéről szóló rendelkezések irányadóak. A választható béren kívüli juttatás évi bruttó 200 ezer forint.


Az év második felétől jelentős mértékben átalakul a kéményseprés rendszere Magyarországon. Július 1-jétől a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezeti egysége látja el a tevékenységet azokon a településeken, ahol jelenleg a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosítja az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat e nappal felmondja a közszolgáltatási szerződését. A katasztrófavédelem ellátási körébe várhatóan tizenöt megye 1830 településének 1 829 358 kéménye tartozik majd – mondta az OKF szóvivője, kiemelve, hogy a kéményseprést változatlanul kéményseprők fogják végezni.


A katasztrófavédelem illetékesei az elmúlt hónapokban egyeztettek a kéményseprőket foglalkoztató piaci szereplőkkel és a kéményseprőket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel annak érdekében, hogy a szakemberek további foglalkoztatása biztosított legyen. A jelentkezőknek rendelkezniük kell kéményseprő szakmunkás végzettséggel, a mestereknek értelemszerűen mestervizsgával. Emellett feltétel az egészségügyi alkalmasság, a hatósági erkölcsi bizonyítvány megléte, az állást betölteni kívánótól elvárás, hogy tudja kezelni a táblagépeket. Az elbírálásnál előnyt jelent a szakmai gyakorlat és a B kategóriás jogosítvány. Az állásra április 15-ig lehet jelentkezni, a munka július 1-jén kezdődik.