Szvoren Edinát is díjazta az Európai Unió

-

Átadták kedd este Brüsszelben az Európai Unió irodalmi díjait, amelyre idén a magyar Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetét is érdemesnek tartotta a zsűri.


A díj átvételekor Szvoren Edina arról beszélt, nagyon örül annak, hogy sok olyan közös probléma, kérdés van, amely a többi díjazottat is foglalkoztatja.


A magyar szerző mellett idén az osztrák Carolina Schutti, a francia Gaelle Josse, a horvát Luka Bekavac, az ír Donal Ryan, az olasz Lorenzo Amurri, a litván Undine Radzeviciute, a norvég Ida Hegazi Hoyer, a lengyel Magdalena Parys, a portugál David Machado, a szlovák Svetlana Zuchova, valamint a svéd Sara Stridsberg vehette át a díjat Navracsics Tibor kultúráért felelős uniós biztostól.

A magyar biztos azt mondta: a kitüntetettek munkája az európai irodalom sokszínűségének bizonyítéka.

„Mindegyik mű egyedi és egyedi módon európai” – fogalmazott Navracsics Tibor, aki arra is kitért, hogy ez az egyetlen irodalmi díj, amelyet nyelvre, korra, nemzetiségre való tekintet nélkül bármely feltörekvő író megkaphat a Kreatív Európa programban résztvevő országokból.
A magyar biztos szerint egyetlen más irodalmi díj sem tükrözi ennyire híven Európa nagyszerű kulturális sokszínűségét.


Végső soron hidakat akarunk építeni az európai népek és kultúrák között. Ez most fontosabb, mint valaha

hangsúlyozta a politikus, külön méltatva ezen a téren a műfordítók tevékenységét.


A magyar díjazott, Szvoren Edina 1974-ben született Budapesten. 1998-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián, 2005 óta publikál rendszeresen, azóta több díjat és ösztöndíjat is elnyert. Első elbeszéléskötete Pertu címmel 2010-ben jelent meg, a második, amely az európai elismerést is elnyerte, két évvel később, 2012-ben a Palatinus Kiadónál.

A magyar írók közül korábban 2009-ben Szécsi Noémi, 2012-ben Horváth Viktor kapta meg az elismerést.