Szvetlana Alekszijevics kapta az irodalmi Nobel-díjat

Fotó: AFP / MARGARITA KABAKOVA

-

A fehérorosz író mindössze a 14. nő, aki irodalmi Nobel-díjat kapott. Magyarul két könyve jelent meg eddig, hamarosan jön a harmadik.


Az 57 éves Szvetlana Alekszijevics, fehérorosz írónő és újságíró nyerte az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint az elismerést "többszólamú írásaiért kapta, amelyek az emberi szenvedésnek és bátorságnak állítanak emlékművet". Az elmúlt harminc évben munkásságában a szovjet és posztszovjet egyén állapotát térképezte fel: nála a politikai-társadalmi jelenségek mindig csak hátteret biztosítanak az egyéni történetekhez.


Az orosz rezsim kritikusaként ismert szerző írásaiban a szépprózát és a tényirodalmat ötvözi, amellyel új műfajt teremtett meg.

Eddig két könyve jelent meg magyarul, A háború nem asszonyi dolog és a Fiúk cinkkoporsóban. November elején jön ki a harmadik, az Elhordott múltjaink.

Egy interjúban így mesélt megközelítéséről:


Olyan irodalmi módszert kerestem, ami a lehető legjobban megközelíti a való életet. A valóság mindig is mágnesként vonzott, kínzott és hipnotizált, papíron akartam megragadni.

A Nobel-díj Twitter-oldala szerint, amikor értesítették díjazásáról, az írónő mindössze ennyit mondott: "Fantasztikus!".


Az irodalmi Nobel

2015-ben 108. alkalommal osztották ki az irodalmi Nobelt, amivel általában férfiakat díjaznak. A 2013-as nyertes Alice Munro csupán a 13. nő volt, aki az elismerésben részesült, de a nők aránya még így is nagyobb az irodalmi Nobelnél a többi kategóriához képest. Az pedig idén történt meg először, hogy egy nő, Sara Danius irodalomkritikus jelentette be az irodalmi Nobel-díj győztesét.

Az elmúlt évek legnagyobb meglepetése 2011-ben történt, amikor a svéd költő, Thomas Tranströmer nyert, a leginkább általános megelégedéssel pedig Mario Vargas Llosa 2010-es elismerése járt. Tavaly sem egy világszerte ismert alkotót díjaztak, akkor a francia Patrick Modiano nyert. Róla itt mesélt nekünk magyar fordítója.

Az irodalmi Nobelre idén 198 jelölés érkezett, ezeket szűkítették először egy 15-20 névből álló listára, majd májusban egy 5 fős névsorra. A Svéd Akadémia irodalmi Nobelről döntő 18 fős bizottsága a nyáron behatóan tanulmányozta a jelöltek munkásságát, és szeptember közepén megkezdődtek a viták, melyek során kiválasztották a győztest, akinek a szavazatok több mint a felét kellett megkapnia.

A Nobel-díjasok kiválasztásáról semmilyen információ nem szivárog ki, de ettől még vannak örökös favoritok, akiket mindig esélyesként emlegetnek. Ilyen többek között Joyce Carol Oates, Umberto Eco, Philip Roth, Amos Oz, vagy a szíriai költő, Adonis, és Nádas Péter is sok éve esélyesnek számít. Idén a fogadóirodák szerint is Szvetlana Alekszijevics volt a legesélyesebb, díjazása ötszörös pénzzel járt. Őt Murakami Haruki és a kenyai Ngũgĩ wa Thiong’o követte, Nádas Péter és Krasznahorkai László győzelme huszonötszörös pénzt hozhatott volna.

A korábbi évek irodalmi Nobel-díjasait itt listázzák, itt pedig egy csomó érdekességet gyűjtöttek össze, például arról, hogy hányan tagadták meg, vagy ki kapta posztumusz a díjat.