Szurkolói bíztatás kéne a kéziválogatottnak

Fotó: Europress/AFP/Philippe Desmazes / Béla Fotós

HÁTTÉR

Nem kezdte kirobbanó formában a női kézilabda-világbajnokságot a magyar válogatott, az első két mérkőzés hiába hozott győzelmet, a csapat a csehek és a tunéziaiak ellen is inkább erősítette, mint cáfolta az előzetes félelmeket. Siti Bea, a válogatott segédedzője szerint nagy gond nincs, és felesleges az első két meccsből messzemenő következtetéseket levonni.


“Az első meccsben mindig benne van, hogy hidegek a kezek, de a csehek ellen a gyenge kezdés után egy remek második félidőt hoztunk le, úgyhogy a nyitómeccsünk szerintem rendben volt. Tunézia ellen sajnos valóban nem ment úgy a játék, ahogy szerettük volna, és nem is tudtunk felpörögni, de nyertünk, és még egyáltalán nem vagyunk késésben, hogy elkezdjük a vébén azt mutatni, ami méltó a megfogalmazott céljainkhoz.”

A játékosként korábban klub- és válogatott szinten is mindent megnyerő Siti egyetértett abban, hogy elsősorban a csapat védekezésén kellene javítani. “Tudni kell, hogy a védekezés tekintetében a sportforma és a fizikai állapot másodlagos, a legfontosabb, hogy az ember fejben ott legyen. Minden a koncentráción múlik, és az első meccs gyenge első negyedórája után sikerült is fejben összeszednünk magunkat. A második meccs már más volt, mert a csehek ellen annyira mondtuk a lányoknak, hogy észnél kell lenni, hogy a győzelem után kicsit fejben kiengedtek, mert tudták, hogy sokkal jobbak az ellenfélnél. Az ütött vissza, hogy nem koncentráltunk megfelelően, és ez egy lendületbe jött ellenféllel szemben komoly veszélyeket rejt.”

 


A csapat tegnap este újra végignézte a Tunézia elleni meccset, a szakmai stáb kilenc, komoly egyéni hibából kapott gólra mutatott rá. A védekezésben mutatott hiányosságok Siti szerint bőven korrigálhatók, és a sorsolás miatt nem is jött rosszul, hogy csak a csoportkör utolsó két  fordulójában találkozunk a mieinkhez hasonló képességű csapatokkal, Németországgal és Romániával. “A csoportkör végére kell élesnek lennünk, ebben a szellemben építettük fel a vébén a taktikánkat is. [Hajdu] János védekezési filozófiájának majd a legfontosabb meccseken kell igazán jól működnie, bízunk benne, hogy a felkészülés alatt begyakoroltak visszaköszönnek, amikor igazán nagy szükség lesz rájuk."

Furcsa, hogy Hajdu János eddig még egyszer sem kért időt a világbajnokságon. Az időkérésnek hármas szerepe van, legfontosabb természetesen a váratlan meccshelyzetekre, esetleg a sorozatos hibákra való reagálás, de hasonlóan fontos a lendületben levő ellenfél elánjának megtörése; az egyperces pihenő alatt lehet szusszanni egyet, rendezni a gondolatokat. A magyar válogatottnál előfordultak sorozatos hibák, Tunézia nemcsak feljött a jobbára végig vezető magyarokra, de a hajrában át is vette a vezetést, az időkérés mégis elmaradt.

“Nem minden edző ugyanolyan, a meccselési filozófia sajátságos dolog. A csapatunk pedig elég kiszámíthatatlan, hogy mikor, minek a hatására kezd el a tudásához méltón játszani, és Hajdu János biztosan nem akart úgy járni, amire számtalan példát láttunk, hogy egy rosszul időzített időkéréssel saját csapatának lendületét töri meg.”