Szúrási és vágási technikákat is bemutatnak a böllérversenyen

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Húsz-huszonkét csapat is lehet a már hagyományosnak számító fesztiválon.


Hazai és határon túlról érkező csapatok is neveztek a 16. Nemzetközi Böllérversenyre, amelyet a Szabolcs megyei Napkoron tartanak hétvégén. A résztvevők először szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat mutatják be, majd a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, a hurkát, kolbászt és toroskáposztát.

A böllérversenyre eddig tizenhat csapat jelezte részvételét, de a helyszíni nevezésekkel akár húsz-huszonkét csapatosra is duzzadhat a mezőny – közölték a szervezők.

A fesztivál szombat kora hajnalban a disznók levágásával kezdődik. A hentesek választhatnak: mangalicát vagy hússertést vágnak, a versenyben azonban csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel. A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja el több kategóriában is. Keresik majd a böllérek legjobbját, a legjobb hurkát, toroskáposztát, kolbászt, fogópálinkát, forralt bort, a közönség pedig a legnépszerűbb csapatot választhatja ki.

A kísérőprogramok keretében fellép az Igrice Néptáncegyüttes, a Kaplonyi Asszonykórus, valamint a napkori Mártogatós Néptáncegyüttes is. A szervezők szombat reggeltől félóránként buszjáratokat is indítanak a nyíregyházi autóbusz-állomásról Napkorra.