Szuperül sikerült a Nobel-békedíjasnak az érettségit megelőző tesztje

Fotó: AFP / CORNELIUS POPPE

-

A nők oktatáshoz való jogáért küzdő Malala tíz tantárgyból vizsgázott le, hatból a legjobb osztályzatot kapta.


A most 18 éves Nobel-békedíjas édesapja tette ki a Twitter-oldalára lánya GCSEs ( az angol érettségihez szükséges vizsga) eredményeit. Eszerint hat vizsgájánál a lehető legjobb értékelést kapta (A*s), másik négynél pedig eggyel rosszabbat (As).A lányok tanuláshoz való jogáért harcoló 18 éves lány mostani eredményeiből úgy tűnik, inkább a tudományos tantárgyakat kedveli. A legjobb értékeléseket matematikából, biológiából, kémiából és fizikából kapta. Eggyel rosszabb eredményt ért el angol irodalomból, nyelvtanból, történelemből és földrajzból.

Malalát 2012-ben támadták meg tálibok azután, hogy naplót írt arról, milyen az élet az uralmuk alatt Északnyugat-Pakisztánban. Arról is beszámolt, hogy azokat az iskolákat, ahol lányok tanulnak, a tálibok szisztematikusan lerombolják.

A támadáskor több találat is érte, aminek a rehabilitációját már az Egyesült Királyságban végezte el, most a Edgbaston High Schoolba jár Birminghambe.

Malala emberjogi aktivista ténykedéséért tavaly kapta meg a Nobel-békedíjat, amivel ő a legfiatalabb és az első pakisztáni díjazott.