Szuperhold lesz novemberben

Forrás: MTI / Lakatos Péter

-

Évtizedek óta nem volt olyan hatalmas és ragyogó a Hold, mint amilyennek november 14-én láthatjuk.


Szuperholdnak hívják azt az izgalmas csillagászati jelenséget, melyben másfél hét múlva gyönyörködhetünk. Az átlagos teliholdnál 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek látszik majd az égi káprázat. Utoljára 1948-ban volt ilyen közel egymáshoz a Föld és a Hold, a következő alkalomra viszont nem kell majd ilyen sokat várni, 2034 novemberében megismétlődik a jelenség.


Földközeli telihold

A Hold ellipszispályán kering a Föld körül. Amikor úgynevezett földközelpontba kerül, akkor 48 280 kilométerrel közelebb van bolygónkhoz, mint a pálya legtávolabbi pontján. Ha ez a földközelpont egybeesik a teliholdfázissal, akkor beszélünk szuperholdról, hivatalos nevén földközeli teliholdról – írja a space.com.

Szuperhold jelenség átlagosan minden 14. hónapban előfordul, de sokszor nem lehet észrevenni a rossz látási viszonyok miatt, vagy azért, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton.

Magyarországról november 14-én 16 óra 34 perckor kel a Hold, érdemes már akkor figyelni az égen felbukkanó szuperholdat.