Szuperdurva ütközéseket tud majd a feltuningolt LHC

Forrás: Szedlák Ádám

-

Két évig tartó leállás és tuning után kész az újraindításra a CERN nagy hadronütköztetője (LHC). Az új irányítómágnesekkel felszerelt részecskegyorsítóban sokkal nagyobb energiájú ütközéseket lehet létrehozni.


Az újraindított gyorsító nyalábjai 6,5 teraelektronvolt (TeV) energiával fognak rendelkezni, és 13 TeV energiájú proton-proton ütközéseket lehet majd létrehozni. Az LHC korábban 8,1 TeV energiájú ütközéseket hozott létre, már ez is elég volt ahhoz, hogy az ütközések során keletkező részecskéket mérő detektorok megfigyeljék a Higgs-bozont.

Az LCH 27 kilométeres föld alatti körgyűrűjén négy olyan pont van, ahol a szinte fénysebességgel száguldó protonyalábok ütköznek. Ezeken a pontokon üzemel a CERN négy nagy kísérlete, az ALICE, a CMS, az LHCb és az ATLAS. Ezek mindegyike különböző műszerekkel méri az ütközések következményeit. Minden egyes alkalommal mérések millióit végzi el a rendszer. Az adatok egy (felesleges) részét még a detektor számítógépes rendszere eldobja, később a CERN számítógépes központja pedig további szűréseket végez. A megmaradó adatokat a genfi központban és a kutatóintézet budapesti adatközpontjában is eltárolják.

A nagy hadronütköztető várhatóan május végén fog teljes energián üzemelni. Lassan, kisebb energiaszinteken tesztelik először a rendszert. Rolf Heuer, a CERN igazgatója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a fizikának számos megválaszolandó kérdése van még.


„Nem tudjuk például, miért van az anyagból olyan sok, míg az antianyagból olyan kevés.”