Szuperbiztonságos pénzérmét gyártanak a britek

Fotó: Europress/Getty Images/Királyi Pénzverde / Europress/Getty Images/Királyi Pénzverde

-

A mostani egyfontosokból 45 milliónyi hamis példány kering. Az újat nehezebb lesz hamisítani. Egyelőre nem árulják el, pontosan milyen biztonsági intézkedéseket építettek az érmébe.


Az új brit egyfontos lesz minden idők legbiztonságosabb pénzérméje, ha bevezetik – írja a Verge. A tizenkétszögű, kétféle fémötvözetből készülő érmét nagyon nehéz lesz hamisítani, mert az iSIS biztonsági technológiával veri majd az állami tulajdonban lévő Royal Mint (Királyi Pénzverde). Az iSIS-t egy éve mutatták be, három különböző biztonsági módszert ötvöz, a Royal Mint szerint a bankjegyekhez hasonlóan hamisíthatatlan pénzérméket hozva létre. A cél az, hogy az automaták könnyebben tudják azonosítani az érmét, mint a jelenlegi, kör alakú egyfontost. A dizájn az idősebb briteknek részben ismerős lesz. Ugyanis utoljára 1971-ben lehetett tizenkétszögű pénzérmével fizetni Nagy-Britanniában – ekkor váltott az ország tízes számrendszerre a pénzek terén is, így visszavonták a hárompennys érmét. A jelenlegi egyfontos a nyolcvanas évek óta van forgalomban, amikor a bankjegyet cserélték fémpénzre.


A brit pénzügyminisztérium szerint a forgalomban lévő egyfontos érmék három százaléka, összesen negyvenötmillió font hamis.