Szúnyoginváziót és a zika új rohamát várják Kolumbiában

Fotó: AFP / ORLANDO SIERRA

-

Ezrek laknak állott vizek melletti nyomornegyedekben Kolumbiában, ahol heteken belül visszatér az eső, és vele a szúnyogok. Az egészségügyi hatóságok szerint az országban legalább 5000 nőt fertőzött már meg a fejlődési rendellenességet okozó zikavírus.


Brazília után Kolumbiában kapták el legtöbben az Aedes szúnyogfajok által terjesztett zikalázat. A zikavírus szellemi fogyatékossággal járó kisfejűséget okozhat, ezenkívül egyre bizonyosabb, hogy Guillain–Barré-szindrómát is, amelynek egyik tünete a bénulás lehet.

Kolumbiában több mint 31 ezer zikamegbetegedést regisztráltak, de a vírus az esetek mintegy nyolcvan százalékában úgy fertőz, hogy nem okoz tüneteket.

Az országban sok ezer ember él pangó vizek mellett, amelyekben néhány héten belül kikelnek a szúnyoglárvák – figyelmeztettek az egészségügyi hatóságok. A nyomornegyedek lakói nem viselik az ajánlott, hosszú ujjú öltözéket, és a szúnyogriasztók is elérhetetlenek számukra.

Brazíliában időközben már a hadsereget is bevetették a szúnyogok ellen. Ugyanakkor a hatóságok szerint ennek nem lesz igazi eredménye, amíg a lakosság nem teszi meg a magáét, leginkább azzal, hogy még egy lavórnyi vizet sem hagy elöl, mert abban is megtelepedhetnek a szúnyoglárvák.