Szunnyad még néhány milliárd a Quaestornál

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A brókercégnek van még egy négymilliárd forintot kezelő üzlete, amely az MNB szerint is teljesen biztonságos. Az ügyfelek azonban egyelőre ehhez a pénzhez sem jutnak hozzá.


A Quaestor legfőbb tulajdonosa, név szerint Tarsoly Csaba másfél évtizede úgy döntött, hogy újabb üzletágat nyit, ez pedig a befektetési alapkezelés. Ez azt jelenti, hogy az alapkezelő társaság, adott esetben a Quaestor Befektetési Alapkezelő (QBA) Zrt. összehoz egy vagyontömeget (értékpapírokból, devizából, ingatlanokból), amelyre befektetési jegyeket bocsát ki, és azokat értékesíti. A befektetési jegyek árfolyama attól függ, milyen jó döntéseket hozott az alapkezelő, mibe fektette a pénzt, annak az értéke miként változik, és milyen sikerrel tudja ezt a vagyont kezelni.


A QBA 1998-99-ben indított öt befektetési alapot, amely 2013-ban kibővült egy ingatlanalappal, így jelenleg összesen mintegy 4 milliárd forintnyi vagyont kezel. Az árfolyamok meglehetősen hektikusan alakulnak, a vegyes vagyonra épülő Aranytallér például január óta száguld, a deviza- és a részvényalap össze-vissza ingadozik, az ingatlanalap pedig folyamatosan veszti értékét, januárban egyenesen zuhant a befektetési jegyeinek az árfolyama.

Március 10-e óta azonban ezekhez a pénzekhez sem lehet hozzáférni. Először maga az alapkezelő függesztette fel a forgalmazást. Mást nem is nagyon tehetett, mert a cég, amely ténylegesen a forgalmazást végezte, a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. attól a naptól kezdve a felügyeleti biztos irányítása alatt működött, most pedig már a felszámolását is elrendelték. Ez az a cég, ahol a pénzügyi felügyelet számára világossá vált, hogy az ügyfélszámlákról egyrészt pénzek tűntek el, másrészt nem minden Quaestor-kötvény az, aminek látszik, merthogy fiktív vállalati kötvényeket is adtak-vettek a brókercégnél.


A befektetési alapokat kezelő QBA tulajdonosa a cégcsoport élén álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.


Biztonságos, mégis befagyott

Bár a brókerbotrányokban szereplő százmilliárdokhoz képest a 4 milliárd forint aprópénz, ám azok számára, akik ennek a tulajdonosai, bosszantó, hogy nem tudnak pénzük felett rendelkezni. A forgalmazás felfüggesztése ugyanis azóta is tart, és egyelőre még nem tudni, mikor szabadul fel ez a pénz. Sokak hozzájárulása kell ehhez.


A felszámoló, a felügyelet és a nyomozó hatóság döntése is szükséges ahhoz, hogy a befektetők hozzáférhessenek a befektetési jegyeikhez

– közölte a VS.hu érdeklődésére a QBA ügyvezetője, Palumby László. Mindez annak ellenére, hogy a QBA rajta van azoknak a pénzügyi szolgáltatóknak a listáján, amelyet a minap éppen azért közölt az MNB, hogy a befektetők tájékozódhassanak, hol lehet biztonságban a pénzük.

Ha mindhárom szereplőtől szabad kezet kapnak az alapkezelők, még akkor sem automatikus a pénzhez való hozzájutás, mert új forgalmazót kell találni. Igaz, erre állítólag nem kell sokat várni, ahogy Palumby fogalmazott, „úgy látjuk, hogy az új forgalmazóval való megegyezés (neveket nem szeretnék még mondani) hamar megszülethet, ha eldőlt, hogy mikor és milyen formában válnak hozzáférhetővé a befektetési jegyek”.

Ezek a befektetések egyébként azért maradhattak érintetlenül, mert a befektetési alapoknál az alapkezelő és a forgalmazó közé beiktatódik egy letétkezelő is, jelen esetben a Raiffeisen Bank, amelynek az a legfontosabb feladata, hogy őrizze az alap eszközeit, lebonyolítsa az értékpapírügyleteket, és egyúttal ellenőrizze is az alapkezelő tevékenységét.

Bár Palumby László hangsúlyozta, hogy az alapkezelőnek nem tulajdonosa a felszámolás alatt álló Quaestor-cég (hiszen nem a Pénzügyi Zrt., hanem a Quaestor Értékpapír áll felszámolás alatt), így az nincs közvetlen hatással az alapkezelő jövőjére. Azt azonban sejteni lehet, hogy a jelenlegi formájában nem marad a tulajdonos, vagyis végső soron az éppen előzetesben ülő Tarsoly Csaba tulajdonában. A felszámoláskor feltárható vagyonnak a befektetési jegyek ugyan semmiképpen sem képezhetik a tárgyát, ám magának az alapkezelő cégnek lehet értéke.

A 2014-es mérlegbeszámoló szerint a saját tőkéje 409 millió forint, árbevétele tavaly nem egész 50 millió forint volt. Alapvető tevékenységén azonban évek óta néhány millió forintos veszteséget könyvel el, amit csak a pénzügyi műveleteken összehozott profit billent át 10 millió forint közeli nyereségbe. A Quaestor-károsultak számára optimális esetben a brókercég alapkezelőjét előbb-utóbb eladják, hiszen ha nem is egy aranybánya, de azért az engedélyének is van értéke.