Szunniták végeztek a Hezbollah parancsnokával

Fotó: MTI/AP / Haszan Ammar

-

Nem izraeli légicsapás ölte meg Badreddínt a damaszkuszi repülőtér mellett.


A szíriai szunnita lázadók tüzérsége végzett Musztafa Badreddínnel, a Hezbollah egyik magas rangú katonai parancsnokával a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében, közölte a síita terrorszervezet. Badreddín péntekre virradóra halt meg, és a Hezbollah először azt állította, hogy izraeli légicsapás végzett vele. Később azt mondták, hogy nem tudják, mi okozta a robbanást. Izrael tagadta, hogy köze lenne régi ellenségének halálához.

Badreddín Imád Mugníjének, a Hezbollah fegyveres szárnya katonai parancsnokának sógora volt. Vádlottként szerepelt abban a perben, amelyet az ENSZ támogatásával felállított különleges törvényszék folytat Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök 2005-ben történt meggyilkolása ügyében. Kuvaitban halálra ítélték egy 1983-as pokolgépes robbantássorozatban betöltött szerepe miatt. 1990-ben, amikor Irak megtámadta Kuvaitot, Badreddín megszökött börtönéből. A feltételezések szerint az utóbbi időben Iránban is bujkált.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban az Irán támogatását élvező libanoni milícia Bassár el-Aszad elnök mellett harcol, és rendszeresen lőtt ki rakétákat Izrael területére is.