Szülőnek lenni néha még a halálnál is rosszabb

Fotó: Picture Alliance / Augenblick fotografie & design

-

Szülővé válni nem egyszerű. Egy nem régen publikált tanulmány szerint a gyerek születése utáni első évet sokszor még a válásnál, egy közeli hozzátartozó halálánál vagy a munkanélküliségnél is rosszabbnak élik meg a friss szülők.


Amerikai és német szociológusok több mint 2000 német szülőn tesztelték a gyerekvállalás előtti és utáni boldogságérzetüket. A szülőknek egy tízes skálán kellett pontozniuk a gyerek születése előtti és utáni pszichés állapotukat. Az eredmény nem rózsaszín ködben úszó boldogság, hanem drasztikus kedélyállapot romlás volt a reményteli babaváró időszakhoz képest. A leendő szülők boldogságérzete a gyermektervezés időszakában magas volt és tovább növekedett a terhesség időszakában. A baba születése utáni első két évben azonban a friss szülők kedélyállapota drasztikusan romlott, mindössze a kutatásban résztvevők 30%-ának maradt a terhesség időszakával azonos szinten a boldogságérzete.

A baba érkezése után átlagosan 1,4 egységgel romlott a kutatásban résztvevők boldogságérzete, ami erőteljes csökkenésnek számít. Összehasonlításképpen: egy közeli hozzátartozó halálát vagy a válást követő, lelkileg megterhelő időszakot átlagosan csak 1 egységnyi kedélyállapot romlással írták le a kutatásban megkérdezettek.

A gyerekvállalást követő első évek rossz tapasztalatai a szülők többségénél csökkentették a hajlandóságot a második gyerek vállalására, különösen a felsőfokú végzettséggel rendelkező, 30 évnél idősebb szülőknél voltak meghatározóak ezek a tapasztalatok.