Születésnapi kiállítás a 40 éves Rubik-kockának Amerikában

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

HÁTTÉR

A New Jersey-i Liberty Science Centerben létrehozott tárlatot Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitja meg csütörtökön.


A Kocka és ami mögötte van című nagyszabású, interaktív kiállítás 9 hónapig lesz látható a Liberty Science Centerben, majd 2015-ben világ körüli útra indul, a tervek szerint hét év alatt járja körbe a Földet – közölte Fürjes Balázs kormánybiztos. Ez szerinte erősíti az országimázst. A kiállítás hármas jelszava a „Játssz, fedezz fel és alkoss!”, fő üzenete pedig az innováció és a problémamegoldás ösztönzése, valamint annak bemutatása, hogy milyen hatással van a játék az emberi gondolkodásra.


A kiállításon több különlegesség is lesz, a monstre kocka-mozaikfreskótól a vakok számára készült tapintható kockán át a haikukockáig, amelyet forgatva a lapokra vésett szavakból háromsoros versek állnak össze. De lesznek kockakirakó robotok vagy drágakövekből kirakott kockák is. A Groovik's Cube nevet viselő, tízméteres élhosszúságú világító kockát a helyszínen távirányítással lehet forgatni, sőt, a világ négy különböző pontjáról négy játékos is kirakhatja. A kiállításon 650 négyzetméteren mutatják be a Rubik-kocka történetét, az általa megihletett logikai játékokat, mérnöki és művészeti alkotásokat. A tervek szerint több híres New York-i épületet – például az Empire State Buildinget – is a Rubik-kocka színeivel világítanak majd meg. Fürjes Balázs szerint a Rubik-kocka egyetemes jelentőségét mutatja, hogy minden hetedik embernek volt már a kezében, nem ismer nyelvi korlátokat, a feladat pedig világos: „káoszból rendet teremteni”. Rubik Ernővel a Prezi ötödik születésnapján találkoztunk.

A rekorder hét másodpercen belül kirakja a Rubik-kockát