Szükségállapotot hirdettek Florida egyes részein a Zika vírus miatt

Fotó: AFP / MARVIN RECINOS

-

A déli szövetségi állam négy megyéjében hirdetett Florida kormányzója szükségállapotot, eddig összesen 9 ember fertőződött meg.


Az egészségügyi szakemberek úgy gondolják, hogy a zikalázban megbetegedettek közül senki sem az Egyesült Államokban kapta el a vírust. Rick Scott kormányzó azonban azt kérte, hogy az állam készüljön fel arra az esetre, ha a fertőződés az Egyesült Államokon belül történik. A vírust terjesztő szúnyog ugyanis jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein, beleértve Floridát is.


„Jóllehet Florida jelenlegi kilenc zikalázas betege külföldön járt, és minden bizonnyal ott kapta el a vírust, biztosítanunk kell, hogy Florida idejében felkészüljön, és megelőzze a vírus elterjedését államunkban" - olvasható a kormányzó közleményében. Rick Scott egyúttal elrendelte, hogy Florida valamennyi megyei egészségügyi tisztségviselője, orvosa és kórháza folyamatos kapcsolatban legyen egymással és a szövetségi egészségügyi intézményekkel, felkészülve a lehető legrosszabbra is.

Az Egyesült Államokban, az egyetlen dallasi esetet leszámítva (ahol az első olyan zikafertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt) még nem regisztráltak olyan, zikalázban megbetegedett személyt, aki embertársától kapta volna el a kórt.