Szükségállapot is lehet a gyermekbénulási járvány miatt

Fotó: szpot.hu / szpot.hu

-

Vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet. Ahol járványszerűen terjed a betegség, onnan csak védőoltások után lehet külföldre utazni.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról tájékoztatott, hogy járványszerűen terjed a gyermekbénulás (poliomielitisz) Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten. A váratlan fertőzési hullámra való tekintettel a WHO összehangolt nemzetközi válaszlépést sürget. Ennek egyik fázisa az, hogy csak igazolt oltási könyvekkel majd lehet elhagyni azokat az országokat, ahol megjelent a kór, valamint az érintett térségbe utazóknak is azt javasolják, hogy oltassák be magukat. A gyermekbénulás ellen régóta léteznek vakcinák, a betegség teljes mértékben megelőzhető. Éppen ezért Bruce Aylward, az Egészségügyi Világszervezet helyettes főigazgatója arra figyelmeztet, hogy nemzetközi szinten kell fellépni a kór terjedése ellen. Ha ez nem történik meg, akkor globális probléma lehet a gyermekbénulásból, amely miatt szükségállapotot rendelhet el a WHO.  


A gyermekbénulás

A poliomielitisz vírus emberről emberre terjed. A gyermekbénulás erősen fertőző kór, amely leggyakrabban a betegek székletéből fertőz a legkönnyebben. Emiatt a gyermekbénulás főként ott jelenik meg, ahol nincs megfelelő csatornázás. A vírus a csont- és gerincvelőben okoz gyulladást, de a fertőzés innen a nyúltagyat is elérheti, és akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. A gerincvelői terjedés során a légzőszervek ugyancsak lebénulhatnak.