Szükség van kreatív energiákra és inspirációkra

-

Egy startup önmagában, a világtól elzárt helyen ritkán tud lábra kapni, szüksége van kreatív energiákra és információkra, melyeket egy ökoszisztémán keresztül tud gyorsan és könnyen elérni.


A közösségépítés és a tudásmegosztás egy startup ökoszisztéma fejlődésének mozgatórugói. A gombamód szaporodó közösségi irodák, rendezvények és versenyek nem csak a bemutatkozás, a tapasztalatcsere és inspirálódás otthonául szolgálnak, hanem networkingre is kiváló lehetőséget adnak - és mint tudjuk, a startup világban a kapcsolati háló legalább olyan fontos, ha nem fontosabb mint a pénz maga. Az ilyen eseményeken könnyebben találhatunk egy újabb programozót, egy hasonló érdeklődésű pénzügyi szakembert vagy egy, a csapat problémáit értő mentort vagy tanácsadót is.


Közösségi irodák

Az inspirálódást elsőkörben a közvetlen munkakörnyezetben érdemes keresni. A coworking irodák nem véletlenül kapcsolódnak szervesen a startup vállalkozásokról kialakult képhez: a közösségi munkavégzés lényege ugyanis épp az, hogy az egymástól független, önálló tevékenységet végző emberek egy térben dolgozva megismerkedhetnek egymás projektjével és tapasztalatot cserélhetnek - így az ilyen irodai terek inspiráló környezetet nyújtanak egy startup számára.
Budapest hemzseg a közösségi irodaterektől, ilyen például a belvárosi LOFFICE, a Jászai Mari téren található KUBIK, a magát szabadúszók coworking helyeként definiáló KAPTÁR és a Colabs, csak a legismertebbek közül, de említhetnénk a nemrég indult Mosaikot is, amely a közösségi irodatér funkcióján túl többlépcsős accelerátor programmal, saját képzésekkel, havi több tucat rendezvénnyel, valamint nemzetközi befektetők és a helyi startupok közötti kapcsolatteremtés elősegítésével is támogatja a budapesti techközösség felvirágzását.


A tudásmegosztás és networking másik fontos színterei természetesen a rendezvények. A napi szinten megrendezésre kerülő meetupok, workshopok és konferenciák mellett ma már számos olyan hazai eseménnyel is büszkélkedhetünk, melyekkel sikerült megbolygatnunk a kelet-közép-európai régió ökoszisztémáját, ezzel is növelve Budapest láthatóságát Európa startup térképén.

Az egyik legfontosabb hazai esemény kétségkívül a Brain Bar Budapest, amelyet 2015 után idén másodszorra szerveztek meg neves nemzetközi vendégek részvételével. Kelet-Közép-Európa legnagyobb inspirációs fesztiváljának célja nem más, mint olyan formabontó gazdasági fórum létrehozása, ahol tabuk és konvenciók nélkül nyílik lehetőség a közeljövőt meghatározó trendek megvitatására.

A részben magyar szervezésű Central European Startup Awards (CESA) - amely ebben a pillanatban is zajlik - Közép-Európa egyik legnagyobb startup versenye, ahol hazánk mellett Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátrország és Szlovénia országainak startupjai képviselelhetik magukat. Itt a klasszikus startup versenyekkel ellentétben nincsenek pitchek, az egész a networkingre van kiélezve.

Idén áprilisban először került Budapesten is megrendezésre a Startup Safary, mely eseménynek ugyan már 17 ország adott otthon, de a budapesti volt eddig messze a legnagyobb. A kétnapos eseményt úgy kell elképzelni, mint a Múzeumok Éjszakáját a startup világ számára, ahol a teljes budapesti startup ökoszisztéma megnyitja kapuit: a több mint 2200 érdeklődőt 40 helyszínen, közel 150 program várta.

Budapest tehát számos lehetőséget nyújt a hazai startupperek számára mind a közösségépítés, mint pedig a tudásmegosztás és a networking terén. A közösségi irodabérlés és nagyobb versenyek látogatása előtt persze érdemes csemegéznünk a meetup és workshop témák közül - például a Startupnaptár vagy a StartupCafe eseményei között.