Szűkítené a szír menekültek jogait a német belügyminiszter

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Thomas de Maiziere pénteki felvetése szerint a polgárháború sújtotta arab országból származó menekülteknek a jövőben csak egy évre kellene tartózkodási engedélyt adni, és meg kellene vonni a családegyesítés lehetőségét.


A konzervatív CDU politikusa a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy hasonló helyzetben más országok is csak korlátozott időre nyújtanak védelmet. „Mi is ezt tesszük majd a jövőben a szírekkel, amennyiben azt mondjuk nekik, hogy kaptok védelmet, de csak úgynevezett oltalmazotti jogállást, amely időben korlátozott, és nem teszi lehetővé a családegyesítést.”


A miniszter az albán fővárosban, Tiranában tett látogatása során nyilatkozott a rádiónak. Nyilatkozata este került adásba. A ZDF közszolgálati televízió szerint a felvetés meglepetést okozott a kancellári hivatalban, az ügyet azonban egyelőre nem lehet tisztázni, mert a tárcavezető úton van Tiranából Berlin felé.

A felvetés várhatóan újabb koalíciós vitához vezet, mert a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták eddig is fenntartásokkal viszonyultak a családegyesítés korlátozásának gondolatához.