Szűkítene a kormány a menekültstátusra jogosultak körén

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a kormány a menekültügyi törvény szigorítására készül, a módosított törvény biztosítaná a menekültkérelmek gyorsított elbírálását, és a menekültstátusra jogosultak körét is szűkítenék.


A lap úgy értesült, hogy a lehetséges módosításokat a menedékkérők számának radikális emelkedése indokolja, mert a kormány prognózisa szerint az illegális határátlépők és a menedékkérők száma az év végére eléri a 120-130 ezret.

A módosító célja lenne, hogy a menekülteket minél gyorsabban és hatékonyabban be lehessen azonosítani, és minél hamarabb ki lehessen toloncolni a menekültstátusra nem jogosult gazdasági migránsokat.


A Napi Gazdaság információi szerint a kormány kiterjeszti a menekültügyi őrizetbevétel lehetőségét azokra a kérelmezőkre, akiknek a Magyarországon tartózkodási jogcíme kizárólag a kérelem benyújtásán alapul, és azokra is, akiknek a személyazonossága tisztázatlan. A menekültet kötelezik, hogy mindent megtegyenek személyazonosságának tisztázása érdekében, például köteles lesz felvenni a kapcsolatot családtagjaival, rokonaival, jogi képviselőjével vagy származási országa hatóságaival.


Alapesetben a menekültügyi őrizet időtartama 72 óra, de a tervek szerint a menekültügyi hatóság ennek meghosszabbítását indítványozhatja. Az őrizet teljes időtartama nem haladhatja meg a hat hónapot.


A menekültügyi hatóság a kérelmek tekintetében bevezetheti a gyorsított eljárásban való elbírálás lehetőségét. A gyorsított eljárás időtartama 15 nap. A terv szerint Magyarországon a kérelmet gyorsított eljárásban el lehet utasítani, ha a kérelmező félrevezeti a hatóságokat, például azzal, hogy az azonosításra alkalmas úti okmányait megsemmisíti vagy eldobja, vagy nem működik együtt a hatóságokkal.


A lap arról is értesült, hogy a hatályos menekültügyi törvény módosítása után nem lehet menekültként elismerni azt a külföldit, akinek Magyarország területén való tartózkodása a nemzetbiztonságot veszélyezteti – például olyan esetekben, ahol fennáll a terrorizmus támogatásának megalapozott gyanúja.


Elbukhat a menekültstátusra irányuló kérelem akkor is, ha a menedékkérő Magyarországra érkezése előtt biztonságos országban tartózkodott vagy annak területén átutazott, és lehetősége lett volna megfelelő védelem igénylésére. Azaz nem kaphatna menekültstátust az, aki a magyar határ átlépése előtt átutazott Görögországon vagy Bulgárián, és az említett országokban elmulasztotta a menekültkérelem benyújtását.

Ha valakiről kiderülne, hogy nem menekült, azaz nem életveszély elől menekül, annak viselnie kellene a közösségi szálláson vagy befogadóállomáson tartózkodása költségeit is.