Szűk fél esztendő várhat a kulturális folyóiratokra

-

A Nemzeti Kulturális Alapban (NKA) fontos szerephez juthat a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA), talán ezért késhetett a jövő évi pályázatok kiírása. A Magyar Narancs úgy tudja, nem a pénzhiány a késés oka, mert év közben több mint 800 milliós pluszbevétele lett az NKA-nak, amit másra fordított. Hogy mire, arról nincs pontos összegzés, a hetilap kérdéseire az NKA 30 nap múlva ígért választ.


A folyóirat-támogatási pályázatok kiírásának késlekedése érinti azt a több tucat periodikát is, amely 2012-ben – éppen a kiszámíthatóságot szem előtt tartva – hároméves szerződéseket kötött az NKA-val, ugyanis szerződéseik éppen most járnak le. (Ezek közé tartozik a Magyar Narancs szerint az Alföld, az Art Magazin, az Ellenfény, a Filmvilág, a Jelenkor, a Kalligram, a Balkon, a Forrás, a Kortárs, a Magyar Napló, a 2000, a Magyar Iparművészet, a Muzsika, a Rubicon, a Színház, az Új Művészet, a Nagyvilág és a Tiszatáj, az Építészfórum, a Fidelio, a Magyar Múzeumok, a Revizor, a Prae, a Múlt-Kor és a Litera.)

A folyóiratok nevében Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője és Pataki Gábor, az Új Művészet vezető szerkesztője még november 9-én levelet írt Balog Zoltán miniszternek, aki egyben az NKA elnöke is. A Magyar Narancs birtokába került levélben kifejtik, hogy „a pályázat kiírásának 2 hónapos csúszása is előre láthatóan nagyon komoly nehézségeket okozhat a teljes magyar művészeti folyóirat-kiadásnak. (…) Már az sem segít, ha holnap kiírják az újabb hároméves (vagy egyéves, csak 2016-ra vonatkozó) pályázatot, az ugyanis újabb két hónapos késedelemmel jár. A lapoknak a biztonságos működéshez az elszámolás utáni hónapban, vagyis február végén meg kellene kapniuk az éves támogatás első részét... ebben a helyzetben egyetlen megoldás kínálkozik, a jelenleg érvényben lévő hároméves pályázat automatikus meghosszabbítása a 2016-os évre.”

Az NKA Folyóirat-kiadás Kollégiumának elnöke, Kollár Árpád író a Magyar Narancs érdeklődésére elmondta, a maguk részéről már nyáron előkészítették a több tucat kiemelt művészeti lapot érintő, újabb hároméves szerződésről szóló pályázati kiírás tervezetét, ám az végül nem került az NKA Bizottsága elé. (A pályázatokat nem a kollégium, hanem az NKA Bizottsága írja ki.) Azóta Kollárék újabb, immár egyéves pályázati kiírást is előkészítettek.

Kollár szerint valószínűleg azért nem újították meg a hároméves elkötelezettséget, mert „egyrészt év végén lejár a kollégium mandátuma, másrészt már készült a nemrég beterjesztett NKA-törvény módosítása”, amely szerint jövőre már a Magyar Művészeti Akadémia jelöli a kollégiumi tagok harmadát, és az NKA alelnöke is csak neki tetsző személy lehet. Kollár nem zárta ki, hogy ha tényleg az új kollégium írja majd ki a pályázatokat, akkor a folyóiratok – amelyeknek egy évre kellene tervezniük – nyárnál előbb nem jutnak hozzá a támogatáshoz – már amelyik tényleg kap majd.