Szuezi válság és forradalom – 1956 nagy eseményei

Forrás: INTERCONTINENTAL

-

A szuezi válság és Magyarország 1956 címmel nemzetközi konferenciát rendeznek pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumban, a tanácskozáson a szakértők a magyar forradalom és szabadságharc, valamint a szuezi válság összefüggéseit vizsgálják.


A Veritas Történetkutató Intézet és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága által rendezett tanácskozás megnyitóján Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kiemelte: 1956-ra elsősorban a magyarok kiállása miatt emlékezünk, de ekkoriban a hidegháború és a világ átrendeződése is zajlott. A mostani konferencia hozzájárulhat a valóság megismeréséhez a magyar forradalom és a szuezi válság kapcsolatát illetően.

Megjegyezte: az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmával szerte a világon tartanak ehhez kapcsolódó eseményeket, történészkonferenciákat.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy az 1956-os események az egész világpolitikát befolyásolták, 1956-ot követően megváltozott a világ. A szuezi válság nagy hullámot keltett akkoriban, és fontos megvizsgálni, milyen hatást tett a magyar történelemre – mondta.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke felidézte: miközben 1956 végén a szuezi válságból nemzetközi konfliktus lett, Moszkvában döntöttek a magyarországi intervencióról. A mostani konferencia segít több ország szempontjából is megérteni, mi történt a világban ebben az időszakban – közölte.

A szervezők tájékoztatása szerint a konferencián hazai és külföldi szakértők magyar, brit, francia, egyiptomi és izraeli szempontból vizsgálják meg, volt-e összefüggés 1956 két világpolitikai jelentőségű eseménye, a magyar forradalom és szabadságharc, valamint a szuezi válság között.