Sztrapacskaparti konyhai dugulással – 85 ezerért

Fotó: iStockphoto / KatarzynaBialasiewicz

-

Jól meg kell nézni, milyen feltételekkel hárítja el a dugulást a csőgörényes ember, különben a gatyánk is rámehet.


Jelentős, váratlan kiadással járó vendégségről számolt be a Buksza egyik olvasója. 15-20 fős vendégséget hívott össze múlt szombatra, ennek megfelelően pénteken több fazék sztrapacska készült. Péntek éjszaka azonban, az egyik lábas elmosogatása után nem folyt le a víz a konyhai mosogatótálból.


Szombaton korán reggel a vendéglátók a kapkodásban nem az interneten keresgéltek, hanem a kerületi lapban találtak egy duguláselhárító szakembert, egyúttal egyeztettek a ház közös képviselőjével, hogy mire kell figyelniük, ha kijön a szaki. A közös képviselő azt mondta, kérjenek számlát, és a ház majd megtéríti az összeget. A kiválasztott a szakember a társával együtt hamar megérkezett, és a lefolyóba bedugta a csőgörénynek nevezett célszerszámot, egy hosszú flexibilis rugót.

A művelet sikerült, a szakemberek háromnegyed óra alatt végeztek a munkával, majd jött a meglepetés. „85 ezer forint lesz” – közölték, a borsos árat pedig azzal indokolták, hogy a dugulás 10 méter mélyen keletkezett a csőben. Márpedig ők a hirdetésükben is jelezték, hogy „méteralapon” dolgoznak, tehát minél távolabb van a dugulás a lefolyótól, annál drágább az elhárítása. A megrendelők ugyan megrökönyödtek, de kénytelenek voltak kifizetni a két szaki fejenként nagyjából bruttó 56 ezer forintra rúgó órabérét.

Ebben az esetben a vendéglátók éppenséggel visszakapják a pénzt a ház biztosításából, de azért több tanulsága is van az dolognak. Egyfelől, ha dugulás történik, akkor olyan szakembert hívjunk, aki fix áron dolgozik – a neten rengeteg ilyen duguláselhárító található –, nem pedig az alapján számol, hogy hány méterre kell bedugnia a csőgörényt, amit mellesleg valószínűleg nem is tudunk ellenőrizni. A csőgörénynek egyébként teljesen mindegy, hogy 3 vagy 9 méterre van a dugulás, mindenesetre a kettő közötti különbség biztosan nem ér meg több tízezer forintot. A másik fontos tudnivaló, hogy érdemes előre tisztázni a társasházzal, illetve a biztosítóval, hogy dugulás esetén mi a helyzet, ki is fog fizetni.


Végül néhány tanács a duguláselhárítással foglalkozó cégek honlapjairól:
  • fürdésnél, zuhanyozásnál, és a konyhai mosogatóban használjunk szűrőt
  • érdemes forró vízzel átmosni rendszeresen a lefolyókat
  • hasznos lehet rendszeresen szódabikarbóna-ecet kombót használni: először a lefolyóba szórjunk szódabikarbónát, majd mehet rá az ecet
  • a vécébe csak azt dobjuk, ami odavaló. A törlőkendő például nem ilyen, de az ételmaradékot vagy a macskaalmot sem érdemes beleönteni