Sztrájkra készülnek a szakszervezetek Katalóniában

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alberto Estevez

-

A szavazásra jogosultak 42 százaléka vett részt a spanyol alkotmánybíróság által betiltott népszavazáson.


Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a vasárnapi referendumon – mondta Jordi Turull katalán kormányszóvivő. Katalónia 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük mintegy 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta a függetlenséget, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába. 5 ezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik.

A La Vanguardia arról írt, hogy a szavazók 6,8 százaléka nem támogatta a régió kiválását Spanyolországból.

Két szakszervezet és több csoportosulás keddre általános sztrájkra szólított a vasárnapi rendőri túlkapások miatt. Dolors Lobet, a legnagyobb spanyol szakszervezet (CCOO) regionális szóvivője szerint "ütőképes válaszra" van szükség az elnyomással szemben. A CCOO hétfő délre tüntetéseket jelentett be a katalóniai polgármesteri hivatalok előtt. Spanyolország másik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége, az UGT hétfőn dönt a munkabeszüntetésről.

Jordi Cuixart, az Ómnium Cultura nevű szeparatista mozgalom vezetője szintén általános sztrájkot sürgetett.

Az erőszakba torkolló vasárnapi referendumon a katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium szerint az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült.