Sztrájkra készülnek a Fővárosi Közterület-fenntartónál

Fotó: MTI / Czimbal Gyula

-

A tervek szerint február 20-án tartják meg a munkabeszüntetést.


A bértárgyalások elhúzódása és elakadása, valamint a munkáltató érdemi javaslatainak elmaradása miatt hirdetett sztrájkot a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szakszervezete február 20-ára.

A tervek szerint február 20-án, hétfőn műszakkezdéstől este 6-ig tart majd az akció, ha pedig ezután sem sikerül megállapodni a bérekről, akkor február 27-én újabb munkabeszüntetésbe kezdenek, amelyet már határozatlan idejűre hirdetnek, és csak akkor fejezik be, ha megszületik a bérmegállapodás – közölte a szervező, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél működő alapszervezete.

A szakszervezet 2016-tól 2018 végéig 30 százalékos bértömegnövelést követel a munkáltatótól úgy, hogy figyelembe vette a 2016 utolsó negyedévében végrehajtott, 4,3 százalékos alapbéremelés 2017-re áthúzódó hatását, valamint a rendkívüli jutalom kifizetését, amit a cég az idei első negyedévre tervezett. Az FKF ezzel szemben 4 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba a munkavállalóknak. Az érdekképviselet közleményében azt írja: arra is tekintettel voltak, hogy 2016-ban az FKF-nél a 2 százalékos létszámcsökkenés ellenére csaknem 5 százalékkal nőtt a ledolgozott munkaidő. Azt írják, az FKF-nél évek óta nem volt érdemi bérfejlesztés, és egyre nagyobb a munkaerőhiány. A munkavállalóknak ráadásul az eddigieknél rosszabb munkakörülmények, munkabiztonság mellett kell dolgozniuk, amit a szakszervezet szerint a munkabaleseti statisztikák is alátámasztanak, ugyanis 2013–2015-ben 40 százalékkal nőtt a munkabalesetek száma – közölték.

Az FKF 2800 dolgozója közül 2100 tagja az alapszervezetnek.