Sztrájkra készül a közszolgálati szakszervezet is

-

Nyolc éve nem volt bérfejlesztés a közszférában, de közben számos szempontból rosszabbak lettek a feltételek, például többet kell dolgozni. A járási hivatalnokoknak már megígérték a béremelést, de nem biztos, hogy ez nem jár együtt leépítéssel.


Harmincszázalékos béremelést követel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), amelynek kongresszusa úgy döntött: végső esetben a sztrájk eszközéhez nyúl. „A sztrájktörvény indokolatlanul korlátozó, de nem tudja megakadályozni a munkabeszüntetést!” – fogalmaz az érdekképviselet szombaton kiadott közleménye.

Az MKKSZ megjegyzi: az általa képviselt munkavállalók körében az elmúlt nyolc évben egyáltalán nem történt fizetésemelés, sokak fizetése nominálisan is csökkent. Közben „állami normává” vált a törvényes munkaidő semmibevétele, és a munkavállalók számára hátrányosan megváltoztak a munka világát szabályozó törvények is.

A kormány július 1-jétől átlagosan 30 százalékkal növelni tervezi a járási hivatalok munkatársainak bérét. Az MKKSZ támogatja ezt, amennyiben az a létszám csökkentése nélkül valósul meg. Ugyanakkor a szakszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy ezt a megoldást csak azért választotta a kormány, hogy ne kelljen a teljes magyar közigazgatás személyi állományának bérrendezését idén megvalósítania.