Sztrájkra is készülnek a közmédiában

-

Egy esetleges munkabeszüntetés alatt elvégzendő elégséges szolgáltatásról fognak tárgyalni a szakszervezetek az állami média irányítóival január 15-én, értesült a Népszabadság.


Két hónapos bértárgyalás utána médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetése elutasította a szakszervezetek 5,7 százalékos béremelési kérését 2016-ra.

Az egyik szakszervezeti vezető azzal érvelt, hogy a majdnem 80 milliárd forintból gazdálkodó cég bevételei jelentősen nőttek, mivel az állam 2015-ben átvállalta az alap 47 milliárd forintos adósságát. Az MTVA vezérigazgatója szerint viszont a felszabaduló mintegy 9 milliárd forint a működéshez szükséges.

A tárgyaláson Vaszily Miklós a NOL szerint egyértelművé tette, hogy béremelésre csak úgy lát lehetőséget, ha jelentős létszámleépítést hajtanak végre. Az MTVA karácsony előtt 123 embernek át is adott előzetes értesítést arról, hogy várhatóan nem tart igényt a munkájukra - ez azonban nem elég a béremeléshez. Ugyanakkor a munkabeszüntetésnek is kicsi az esélye, mert a legtöbb dolgozó félti az állását, írja a NOL.