Sztrájkolnának a köztisztviselők és a közalkalmazottak

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Az MKKSZ béremelést kér a kormánytól, ha nem kapnak, július 17-én sztrájkolni fognak.


Július 17-én sztrájk lehet, ha nem sikerül megegyezni a béremelésről - mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. 610 ezer állami munkavállaló van, közülük


200 ezer ember 8-10 éve nem kapott béremelést.

A sztrájk előkészítésében a Magyar Államkincstár szakszervezetei is segítenek. Mielőtt azonban konkrét lépéseket tennének, tárgyalni szeretnének a kormánnyal. Az elkövetkező három évben 50 százalékos fizetésemelést szeretnének, idén pedig legalább akkorát, ahány százalékkal a bérminimum is növekedett. Ha nem sikerül megegyezni, akkor viszont csak olyan helyen lehet sztrájkolni, ahol működik szakszervezet, és a dolgozók fele plusz egy fő támogatja a sztrájkot - mondta Boros Péterné.


Nincsenek elegen a közszolgálatban

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt mondta, a közszolgálat több területe is munkaerő-hiánnyal küzd. Dobóczki Károly, az Államkincstár szakmai tanácsának elnöke szerint hiába lát el fontos feladatokat az Államkincstár, a dolgozók nyolc éve nem kaptak béremelést.
Dömsödi Gábor, Pásztó polgármestere tisztában van az önkormányzati tisztviselők fizetésével, és méltatlannak nevezte azt. Elmondta, hogy szerinte nem a legjobb megoldás a sztrájk, de egy szakszervezetnek nincs más lehetősége arra, hogy felhívja a figyelmet a problémákra.