Sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

Kétórás sztrájkot jelent be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete az önkormányzatoknál június 22-ére. Harmincszázalékos béremelést követelnek.


Harminchétezer önkormányzati köztisztviselőből 26 ezer nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést. A jövő évi költségvetés tervezetéből az derül ki, hogy a kormányzat továbbra sem kívánja rendezni helyzetüket – indokolta a sztrájkot a Klubrádióban Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.


A köztisztviselőknek az fáj, hogy az önkormányzati köztisztviselők illetményét 2008 óta nem emelték, nem változott az illetményalap, amely most is 38 650 forint. A kistelepüléseken dolgozó köztisztviselők a garantált bérminimumnak megfelelő összeget visznek haza.


Nem pálya

Boros Péterné azt mondta, hogy a kormányzat éveken keresztül életpályamodellt ígért, az MKKSZ folyamatosan küzdött azért, hogy ez terjedjen ki az önkormányzati köztisztviselőkre is.

Az életpálya-koncepciót a kormány tavaly december 23-án visszavonta, és más módon kívánja a közigazgatás munkavállalóinak illetményét emelni. Tervek csak a kormánytisztviselőkre készülnek, 2018-ig az önkormányzati köztisztviselők


még ígéretet sem kaptak

– tette hozzá.
Kilépnek a hivatalnokok

Az MKKSZ úgy látja, a kormány béremelési intézkedésének elmaradása miatt a települési polgármesteri hivatalok kiürülhetnek, a lakosságot pedig e helyzet miatt a kormány kénytelen lesz a járási hivatalokba terelni. Ez szerintük az önkormányzatiság és egyben a vidék halálát jelenti.

A 2016. június 22-i önkormányzati sztrájk célja a bérek emelése az illetményalap megemelésével vagy a szorzók módosításával, összességében 30 százalékos keresetnövekedés elérése. A sztrájk reggel 8-tól 10-ig tart majd.