Sztrájkolnak az angol orvosok

-

Ez az első alkalom, hogy a sürgősségi és az intenzív ellátásra, valamint a szülészetekre is kiterjed a munkabeszüntetés. Januárban - 40 év után - már volt orvossztrájk Nagy-Britanniában, a fiatal orvosok akkor is a heti kötelező óraszámuk emelése ellen tiltakoztak, mondván, hogy ha túlhajtják őket, a kimerült orvosok veszélybe sodorhatják a betegeket is.


13 ezer rutinműtétet, 100 ezer vizsgálatot halasztottak el Nagy-Britanniában a sztrájk miatt. A fiatal orvosok reggel 8 és délután 5 között szüntetik be a munkát, amire bár megpróbáltak felkészülni a kórházak, egyelőre még nem tudni, hogy sikerül-e mindenhol biztosítani legalább a sürgősségi ellátást.

A fiatal orvosokat magába foglaló British Medical Association (BMA) és a kormány között januárban szakadtak meg a tárgyalások, a hétvégi munkaidőről, illetve a hétvégi munkáért járó díjazásról.

A kormány megemelné a heti kötelező óraszámot, az orvosok szerint azonban nem túlterhelni kellene őket, hanem több embert kellene alkalmazni.

Jelenleg a fiatal orvosok plusz pénzt kapnak a hétvégi, illetve az éjszakai munkáért, de a kormány által tervezett, és nyáron bevezetni szándékozott új szerződések szerint a szombati munkáért nem járna extra díjazás.

A januári sztrájkban mintegy 50 ezer olyan brit orvos vett részt, akiknek szakmai gyakorlata három és tíz év közé esik.