Sztrájkolnak a rendőrök, ha újranyitják a brüsszeli repteret

Fotó: MTI/AP/Ralph Usbeck / Ralph Usbeck

-

Annyira sok hiányosságot találtak a biztonságban, hogy 10 nappal a robbantásos merénylet után még mindig nem indulhat be a forgalom.


A rendőrök sztrájkfenyegetése ismét késleltette a Zaventem repülőtér részleges megnyitását, miután március 22-én robbanás rázta meg az épületet, és az dzihádisták merényletében 35-en meghaltak. A reptéri rendőrök megtagadták az együttműködést, arra hivatkozva, hogy még mindig hiányosságok vannak a biztonságban. Kérdéses például még a talált tárgyak intézésének procedúrája, és azoknak az etnikai kisebbséghez tartozóknak a foglalkoztatása, akik büntetett előéletűek.

A szakszervezetük állásfoglalást adott ki, jelezve, hogy megszakítják a munkát, ha nem veszik figyelembe figyelmeztetésüket. A rendőrök azt szeretnék, ha minden belépőt biztonsági ellenőrzésnek vethetnének alá, a hatóságok azonban tartanak a tömegjelenetektől.

A belga kormányfő helyettese, Kris Peeters azt mondta, hogy a követelés tökéletesen lehetséges, csak éppen nem jogszerű. A belga nemzetbiztonsági tanács még pénteken tanácskozik, de egyelőre nem világos, mikor nyithat ki újból a Zaventem repülőtér Brüsszelben.