Sztrájkolnak a francia légi irányítók, járatokat töröltek

Fotó: AFP / THOMAS SAMSON / AFP / THOMAS SAMSON

-

A munkáltató és a légi irányítók között kialakult, a nyugdíjkorhatárról szóló, egyelőre rendezetlen vita miatt szerdán és csütörtökön is sztrájkolnak Franciaországban a légi irányítók. Emiatt a járatok negyven százalékát törölni kellett.


A sztrájk valószínűleg a rövid távú járatokat érinti majd a leginkább, ami egész Franciaország légi közlekedésének menetrendjét megbolygatja – írja a BBC. Ezenkívül a Ryanair diszkont társaság is bejelentette, hogy eddig több 250 járatát kellett törölnie, és további kiesések is várhatók. A Liszt Ferenc Repülőtér oldalán a Franciaországból érkező járatok közül egyelőre két gép késésről, és egy járat törléséról adtak hírt, a Budapestről Franciaországba induló járatok közül most még csak egyet töröltek.


A sztrájk oka, hogy a légi irányítók nyugdíjkorhatárát két évvel akarják megemelni, e szándék szerint 59 éves korukban kellene a munkavállalóknak nyugdíjba vonulniuk. Vélhetően április 16 és 18. között, valamint április 29. és május 2. között is sztrájkolni fognak a légi irányítók.