Sztrájkok és felvonulások bénítják meg Katalóniát

Fotó: MTI/AP / Manu Fernandez

-

A vasárnapi rendőri túlkapások miatt tiltakoznak.


A munkabeszüntetés miatt Barcelonában zárva van a legtöbb üzlet, a piacok, butikok, pékségek, kávézók. Nem nyitottak ki a múzeumok, kulturális központok és a színházak is törölték a mai előadásokat.

A tömegközlekedést csak a csúcsidőben biztosítják: ez a reggeli órákban a városi metró esetében 35 százalékos volt, és legközelebb délután öt és este nyolc óra között is ugyanennyi lesz, addig azonban nem közlekednek a szerelvények.

Kevesebb a városban a taxi, a repülőtéri buszoknak 50 százaléka jár. Kora délelőtt a repülőteret üzemeltető AENA társaság azt közölte: a légi forgalom zavartalan, és eddig nem okozott járatkéséseket a sztrájk.

Barcelona utcáira ezrek vonultak, hogy részt vegyenek a tiltakozó akcióban: tüntetnek a Spanyolországot kormányzó konzervatív Néppárt barcelonai székházánál, és a belvárosi Ramon Llull iskolánál is, ahol vasárnap a legerőszakosabb összecsapások voltak, és a rendőrök gumilövedéket használtak a tömegoszlatásnál.

Több, a városból kivezető főúton is tiltakozó menet bénítja meg a forgalmat, Katalóniában pedig összesen 47 útszakaszon nem lehet közlekedni a munkabeszüntetés és a tüntetések miatt.

A tiltakozó akciót még a múlt héten jelentette be négy kisebb dolgozói érdekképviselet, civil szervezetek és cégek támogatása mellett, mint "harcot az elnyomás ellen a szabadságért". Azért tiltakoznak, mert a madridi kormány hatósági intézkedésekkel igyekezett megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett referendumot.

A vasárnapi események miatt Spanyolország két legnagyobb dolgozói szakszervezete, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetségének (UGT) katalán szervezetei jelezték, hogy támogatják a tiltakozói akciót.

Monste Ros, a CCOO katalán szervezetének szóvivője szerint nem lehet pontosan tudni, hogy mennyien sztrájkolnak, egyrészt mert elég későn hirdették meg az eseményt, másrészt mert nincs technikai kapacitásuk, hogy ezt felmérjék. "Van, ahol többen, van ahol kevesebben" – mondta a szóvivő.