Sztrájkkal fenyeget a Vasutasok Szakszervezete

Fotó: Tevan Imre

-

Érdemi tárgyalásokat követel a Vasutasok Szakszervezete a MÁV vezetésétől a vasútnál kialakult krízishelyzet megoldása érdekében – közölte a szakszervezet.


A Vasutasok Szakszervezete közleményében azt írta: amennyiben július 9-ig, a vasutasnapig a cégvezetés nem reagál követelésükre, országos figyelemfelkeltő akciósorozatot indítanak a vasútnál. Erről a VSZ Kongresszusa döntött szombati ülésén.


A szakszervezet emlékeztet arra, hogy már tavaly pontokba szedték a súlyos problémákat – ide sorolták egyebek között az alacsony béreket, a kritikus létszámhiányt, a rossz munkakörülményeket, az indokolatlanul szigorú és rossz vizsgáztatási rendszert, az életpályamodell hiányát –, és kiáltványban követelték a menedzsmenttől az áldatlan állapotok megszüntetését, a szakma becsületének a visszaállítását.


Áldatlan munkakörülmények


Érdemi változás azóta sem történt, még csak komolynak nevezhető tárgyalás sem kezdődött el a többször jelzett problémákról – mutattak rá.

Meleg János, a VSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a MÁV az idei évre kötött bérmegállapodásban foglaltakat sem tartotta be, az ígéretek ellenére nem tárgyalhattak a középtávú megállapodásról, a kollektív szerződés átfogó módosításáról és az életpályamodell kialakításáról. Pedig ez utóbbira éppen most a legkedvezőbb a helyzet, hiszen a vállalatcsoport 39 milliárd forintos eredménnyel zárta a tavalyi üzleti évet – jegyezte meg az elnök.