Sztrájk miatt több járatát törli az Air France

Fotó: AFP / NICOLAS ASFOURI

-

A légiutas-kísérők sztrájkja több tízmillió eurós veszteséget okoz a francia légitársaságnak.


Légiutas-kísérők sztrájkja miatt járatainak több mint 20 százalékát törli csütörtökön az Air France légitársaság. Az egyhetes munkabeszüntetés első napján – szerdán – még a járatok 87 százaléka közlekedik, délelőtt nem volt fennakadás a párizsi repülőtereken.

A légiutas-kísérők harmada jelentette be, hogy csütörtökön csatlakozik munkabeszüntetéshez. Így az interkontinentális járatoknak csak a 90 százaléka, az európai járatok 70 százaléka, a belföldi járatoknak pedig több mint 80 százaléka indulhat útnak. Elképzelhető, hogy további járattörlések és késések lesznek.Az Air France a világ egyik legnagyobb légitársasága, a SkyTeam légitársaság-szövetség egyik alapító tagja.


A sztrájk oka, hogy a szakszervezeteknek és a vállalatnak nem sikerült megállapodniuk a béreket és a munkakövetelményeket szabályozó szerződésről, amely októberben lejár. A légitársaság azt javasolta, hogy a megállapodást hosszabbítsák meg 17 hónappal, míg a szakszervezetek új, legalább három évre szóló megállapodást szeretnének.

A múlt havi, négynapos pilótasztrájk 40 millió eurójába került a francia légitársaságnak. A légiutas-kísérők mostani munkabeszüntetése szintén több tízmillió eurós veszteséget okoz majd.