Sztrájk lesz a francia atomerőművekben is

Fotó: MTI/AP / Christophe Ena

-

Leálltak a finomítók, a benzinkutak harmada már kiürült. És hamarosan kezdődik az Eb. A kormány már nem tartja kizártnak a törvénymódosítást.


Súlyos fennakadások várhatóak a francia energiaellátásban. A fuvarozók, a kikötői munkások, illetve az olajfinomítók és az atomerőművek dolgozói is beszüntetik a munkát. A sztrájk a 19 nukleáris erőműből 16-ot érint, a 8 finomítóból 6-ot, illetve a marseille-i és a Le Havre-i kikötőket.

A francia áramfogyasztás 75 százalékát az atomerőművek biztosítják. Az olajfinomítóknál már napok óta barikádokat is emeltek a sztrájkolók – írja a BBC. A kutakon pánikszerűen tankolnak az autósok, mert a terjedő munkabeszüntetés azzal fenyeget, hogy elfogy az üzemanyag. A 12 ezer benzinkút harmada már üres, a Párizs környéki kutak 40 százaléka pedig csak nagy nehézségek árán tud üzemanyagot szerezni.

A helyzetet súlyosbítja, hogy két hét múlva kezdődik a foci-Eb.

A párizsi Orly reptéren 15 százalékkal csökkentették a járatok számát, és a mozdonyvezetők úgynevezett gördülő sztrájkja fennakadásokat okozhat a közlekedésben. A szakszervezetek a nagyobb városokban tüntetésekre szólítottak fel.

A kormányra nehezedő nyomás eredményre vezethet. A munkaügyi reform kifogásolt rendelkezésein változtatni lehet – mondta Manuel Valls miniszterelnök. Az új törvényeket ugyan nem vonnák vissza, de „módosításokat és javításokat” Valls nem tartana kizártnak. A szakszervezetek azért tiltakoznak, mert az új rendelkezések egyszerűbbé tennék a munkaerő felvételét és kirúgását is. A kabinet szerint viszont a reformokkal csökkenteni lehetne a munkanélküliséget.

Franciaország már elkezdte felélni a stratégiai üzemanyag-tartalékokat. Becslések szerint ezek mennyisége 4 hónapra elég.