Sztártudósok fejtik meg a jövő nagy feladványait Budapesten

-

Június elején a legmenőbb várostervezők, oktatási szakértők és technológusok tartanak előadást Budapest szívében. Kiválogattuk a kedvenc témáinkat a háromnapos Brain Bar Budapest konferenciáról.


Gép vs. ember

Nyakunkon a harmadik ipari forradalom, a gépeinket is gépek rakják össze. Az önmagukat vezető autók, a beléjük épített fejlett kép- és adatfeldolgozó algoritmusok pedig hamarosan olyan munkahelyeket is veszélybe sodorhatnak, amelyek korábban gépesíthetetlennek tűntek. Hány buszsofőrre van szükség, ha a hetes járat magától is eltalál Kelenföldre? És hány jogászra, ha az egyszerűbb szerződéseket egy ötdolláros program is képes megírni?


Elkezdődik egy fokozatos folyamat, amely során a következő 30-40 évben emberek tömegét fogják kiszorítani [a munkából], és ez hatalmas méretű munkanélküliséget fog okozni. A múlt században hasonló folyamat játszódott le a lovakkal. Szükségtelenné váltak a traktorok, autók és teherautók megjelenésével... ami a lovakkal történt, az fog az emberekkel is.

Vaszilij Leontyev, Nobel-díjas közgazdász


Igazán jó válaszok nincsenek a fenti kérdésre, éppen ezért fontos, hogy beszéljünk róla. A Brain Bar Budapest két nyitóelőadása kétféle irányból közelíti meg a problémát. A Szilícium-völgy Fehéroroszországból elszármazott kritikusa, Jevgenyij Morozov azt az ígéretet kéri számon, hogy az internet elhozza a digitális szocializmust, amelyben mindenkinek jó lesz. Ezzel szemben a szintén kelet-európai gyökerekkel rendelkező amerikai robotika-szakértő, Ken Goldberg szerint az együtt dolgozó emberek és gépek sokkal jobb döntéseket fognak hozni, mintha külön-külön tennék. Még az is lehet, hogy megmenekülünk.Merre menjen a oktatás?

Egy ilyen, gyorsan fejlődő – közhely: rohamosan változó, sőt száguldó – technológia által befolyásolt világban az oktatás sem egyszerű kérdés. Ha nincsenek slágerszakmák – eltekintve a programozótól –, akkor mégis milyen pályát válasszon az ember? Érvényes eszköz-e a tábla és a kréta abban a korban, amikor a gyerekek otthon tabletet és okostévét használnak?


Az oktatást legendásan komolyan vevő finnek már a tantárgyakra alapozott oktatást koncepcióját is kidobnák. Egy oslói iskola pedig még a finneket is megelőzte ebben negyven évvel, itt 4-5 fős csapatokban dolgozó oktatók felelnek 65-70 fős diákcsoportokért. Az igazgató, Bjorn Blostad is előad majd a konferencián, de meg lehet hallgatni Sugata Mitra TED-díjas oktatáskutatót is, aki a 21. század túléléséhez szükséges tudásokról fog beszélni.Úgy megváltozik a város, hogy rá sem fog ismerni

A jövő városáról minden kor nagyon éles képekkel rendelkezett. Idővel aztán beláttuk, hogy nem a felhőkarcolók és a hozzájuk kikötött léghajók fogják meghatározni a látványt. Letettünk a Jetson családhoz kötődő repülő autókról és a minden második sarkon megtalálható űrkikötőkről. A mindent mérő, a saját állapotukról valós idejű információval rendelkező okosvárosokról szóló tervek azonban ismét azt ígérik, hogy egy sci-fiben fogunk élni.


Nem kell messze menni a példáért. A BKV buszkövető FUTÁR-rendszere már sejteti, milyen jellegű szolgáltatásokat lehet az olcsó szenzorokra építeni. A Brain Bar egyik rendezvényén Vitézy Dávid az elővárosi közlekedés fenntarthatóbbá tételéről fog beszélni. Még érdekesebb a helyzet ott, ahol kísérletezni is akad pénz. A majdnem hatszázezer lakosú Koppenhága főépítésze, Tina Saaby a többi között arról beszélhet, hogyan vették rá a városlakókat, hogy többet sétáljanak és lakják be jobban a rendelkezésükre álló tereket. A Saabyék által választott út jó lehet, a dán fővárost gyakran választják a legélhetőbb helynek a Földön.


Usman Haque vezeti majd fel, mivé lehet alakítani a várost


A Brain Bar Budapest egy másik paneljében a városi játékok, a lakókról mindent tudó hálózat és a digitális magánélethez való jogokról értekeznek a résztvevők. Az okos város nem csak azt jelenti, hogy a vízóra maga jelenti be az állást a hónap elején, hogy a város agya tudja, hol van éppen forgalmi dugó. Akadnak nagyon kényelmetlen gondolatok is, például az, hogy a rendszer egyre többet fog tudni a lakókról. A témáról Stephen Graham, a Newcastle-i Egyetem professzora beszél majd, aki korábban több könyvet publikált az átalakuló városokról.Ez a smink kicselezi az arcfelismerős kamerákat


Ki csinálja meg a repülő autót?

Elképzelhető, hogy halálosan unják már a startup szót, de ettől még beszélni kell arról. Annál is inkább, mert a pesszimista jövőképek szerint – ezt a folyamatosan utazó digitális nomád, Pieter Levels fogja képviselni – a közepes és nagyvállalatok ki fognak halni, helyüket a megacégek veszik át. Mellettük még az apró kreatív műhelyek élhetnek túl Levels szerint. Már most elkezdhet gondolkodni, mi szeretne lenni inkább, céges rabszolga vagy lázadó startupper.


És ha a fenti kérdést el is tudja dönteni, akkor sincs még kint a vízből: ugyanis semmi garancia arra, hogy Európa labdába tud rúgni a Szilícium-völgy mellett. Az EU-nak ki kell találnia, hogyan tud felépíteni és működtetni egy olyan innovációs csomópontot, amilyen San Francisco mellett kialakult. A feladványt Karin Mayer Rubinstein, az Izrael high-tech cégeit tömörítő IATI vezetője próbálja megfejteni nekünk. Apropó, tudják hol találták fel a pendrive-ot? És az átlátszó, mégis napelemet tartalmazó új ablakot? Mindkettő izraeli vállalatokhoz köthető, a Rubinstein által irányított technológiai klaszterben pedig még legalább négyszáz olyan cég található, amelynek van valami a tarsolyában.


meskó bertalan, jövőkutató

Együtt fognak dolgozni az egészségünkért a kütyük és az orvosok


Future Shock!

Nyugtalanító mennyiségű kérdés és nagyon kevés válasz? Innen szép nyerni. A Brain Bar Budapest inspirációt ígér, olyan új gondolkodási mintákat, amelyek túlmutatnak a klasszikus a robotok elveszik a munkánkat, a város lehallgat, a gyerek pedig buta marad az iskolában forgatókönyveken.


A Brain Bar Budapestet június 4. és 6. között rendezik meg a Design Terminálban és az Akváriumban. A teljes konferenciabérlet csaknem 40 ezer forintba kerül, az egyes napokra 10-15 ezer forintért lehet jegyet váltani. Az előadók teljes listáját itt nézheti meg.

A VS.hu a Brain Bar Budapest médiatámogatója.