Sztárok írtak dalt a mexikói bevándorlóknak

Fotó: Getty Images / John Moore

-

Carlos Santana, Pitbull és Wyclef Jean is zenél abban a klipben, ami azért készült, hogy ellensúlyozza a bevándorlással kapcsolatos amerikai politikai diskurzus eldurvulását.


Az Emilio Estefan kubai származású amerikai zenész-producer közreműködésével készült klipnek az ad különös hangsúlyt, hogy az elnökválasztáson induló republikánus Donald Trump az okmányok nélküli mexikói bevándorlókat erőszaktevőnek és kábítószer-terjesztőnek bélyegezte.

A We're All Mexican című, angolul és spanyolul is megszólaló klipben olyan híres mexikóiak tűnnek fel, mint a festőművész Frida Kahlo, miközben sztárok hangoztatják a dal címsorát: "Mind mexikóiak vagyunk". A videón amerikai és mexikói zászlókat lobogtatnak, és egymás után tűnnek fel az Amerikában dolgozó bevándorlók képei: a mezőgazdaságtól a mexikói éttermekig számos területen.
A videót kísérő közleményben elhangzik, hogy a "Mind mexikóiak vagyunk" kifejezés azt szimbolizálja: „mindannyian bármely pillanatban a rasszizmus és fanatizmus áldozataivá válhatunk". A közlemény továbbá rámutat: világszerte különböző bevándorlócsoportokat zaklatnak és teszik meg őket bűnbaknak. A szövegben az is olvasható, hogy a dallal az Egyesült Államokban élő bevándorlók pozitív példáival kívánták ellensúlyozni a nagy visszhangot kapott negatívumokat.

A klipben hallható a kubai-amerikai rapper, Pitbull, a legendás zenész, Carlos Santana, valamint a mexikói-amerikai színésznő, Eva Longoria, de a haiti Wyclef Jean, az Oscar-díjas Whoopi Goldberg és az Oscar-díját szorongató Alfonso Cuarón is megjelenik.