Sztár lett a vitatott amerikai zászlót leszerelő nőből

-

A közösségi gyűjtésen özönlik a pénz, a Twitteren hashtag született a nevével.


Bree Newsome szombaton reggel felmászott és leszedte a sokak szerint rabszolgatartásra utaló konföderációs zászlót a dél-karolinai parlament épületéről.


A 30 éves nő a Blackbird aktivistacsoporton keresztül kiadott nyilatkozatban azt mondta, "nem várhattunk tovább, itt az idő egy új fejezet megnyitására, amelyben őszintén gondoljuk, hogy le kell rombolni a fehér felsőbbrendűséget és továbblépni a faji egyenlőség és igazságosság felé".Az aktivistára 5000 dolláros büntetés és akár 3 év börtön is várhat. A zászlót háromnegyed óra múlva újra felvonták az illetékesek.


Az Indiegogón közösségi gyűjtést indítottak a segítésére, 20 ezer dollár volt a cél egy hét alatt, ehhez képest már 16 óra elteltével százezer dollár környékén jártak a felajánlások. Híreségek, politikusok, jogvédők, és persze mindenki más is a #FreeBree hashtaggel posztolják egyetértésüket a nővel a közösségi médiában, Michael Moore aktivista-rendező felajánlotta, hogy kifizeti a nő jogi költségeit. Egyesek már Rosa Parks 1955-ös buszos akciójához hasonlítják az egészet.


A konföderációs zászló körüli vita a múlt heti, rasszista indíttatású tömeggyilkosság után éledt fel. A zászló egyesek szerint csupán a déli államok szövetségének és az észak elleni polgárháborús hősöknek állít emléket, mások szerint szimplán a rabszolgatartást szimbolizálja. A zászló levonását a dél-karolinai kormányzó is sürgette.